Belföld

Elbukhatott az átvilágításon Orbánék moszkvai embere

Kiss Szilárd (Kiss Szilárd)
Kiss Szilárd (Kiss Szilárd)

Az érintett minisztériumok mélyen hallgatnak arról, hogy hogyan került pozícióba a miniszteri biztos és agrárattasé, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Kockázatokat tárhatott fel a nemrég letartóztatott volt miniszteri biztos és oroszországi agrárattasé, Kiss Szilárd nemzetbiztonsági átvilágítása, ennek ellenére dolgozhatott fontos pozíciókban – tudta meg az Index.

Úgy tűnik, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint a Földművelésügyi Minisztériumban is hírzárlatot rendeltek el Kiss ügyében. Január közepén egy gazdasági bűncselekmény miatt vették őrizetbe, majd elrendelték előzetes letartóztatását is – a gyanú szerint a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet akarta társaival megrövidíteni, vesztegetés és hűtlen kezelés miatt nyomoznak ellene.

Miközben a több évtizedig Oroszországban élő, orosz milliárdosokkal üzletelő Kiss agrárattaséként és miniszteri biztosként is többször szerepelt a nyilvánosság előtt és hivatalosan is a keleti nyitás egyik kulcsfigurája volt, letartóztatása után a külügyminisztérium és a földművelésügyi minisztérium is úgy tesz, mintha semmi közük nem lett volna hozzá. A földművelésügyi tárca sajtóosztályán annyit közöltek, hogy Kiss átesett a C típusú, legszigorúbb nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az Index úgy tudja, hogy az átvilágítás Kiss esetében kockázatokat tárhatott fel, ennek ellenére pozícióba került. A portál megkeresését az agrártárca azzal hárította el, hogy ennek körülményeiről a nyomozásra való tekintettel nem áll módjukban nyilatkozni. Csakhogy a minisztérium korábban azt állította, hogy az előzetes letartóztatás és Kiss minisztériumi munkája közt nincs összefüggés.

Több forrás szerint a külügytől azért kellett távoznia Kissnek, mert gyanús vízumügyekbe keveredett – rajta keresztül több olyan orosz is kaphatott vízumot, akiknek nem lett volna tanácsos az Európai Unió területére lépni. Meg nem erősített információk szerint a külügyben belső vizsgálat is folyt emiatt, de a vizsgálat eredményét állítólag titkosították. Kisst Oroszországban egy kölcsönügylet miatt elítélte a bíróság, az ítélet pedig ugyancsak említést tesz vízumügyletről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik