Belföld

A DK átverve érzi magát Zuglóban

Szerintük Karácsony Gergely, Zugló PM-s polgármestere alpolgármesteri széket ígért nekik, de helyette a fideszes jelöltnek adta azt.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője úgy véli, Karácsony magyarázattal tartozik, miután egy fideszes politikust javasolt alpolgármesternek ahelyett, hogy a választás előtt kötött megállapodás alapján a DK-nak ajánlott volna fel egy alpolgármesteri posztot.

Magyarázatot várnak

A megállapodás arról szólt, hogy ha Karácsony Gergely nyer, akkor az őt támogató pártok, vagyis az MSZP, a DK és az akkor még szövetséges Együtt-PM is egy-egy alpolgármesteri székhez jut. Hangsúlyozta, hogy az MSZP, illetve az azóta szétvált Együtt-PM-ből a PM meg is kapta a pozíciót, de a DK nem. Szomorúan veszik tudomásul, hogy Zuglóban inkább a volt polgármester, a fideszes Papcsák Ferenc korábbi helyettesét, a szintén a Fideszben politizáló Rozgonyi Zoltánt választották alpolgármesterré – közölte.

A kerületben Gréczy szerint nem volt kényszerhelyzet, mert a “demokraták” többségben vannak az önkormányzatban. A DK a történtek után nem tart igényt az alpolgármesteri székre, de magyarázatot vár a polgármestertől. Mi változott azóta, hogy Karácsony Gergely választási kampányrendezvényén még Gyurcsány Ferenc DK-elnök személyes részvételét kérte – tette fel a szóvivő a kérdést.

Karácsony: a DK nem jutott be

Karácsony Gergely szerint azonban nem volt lehetőség DK-s alpolgármester megválasztására a XIV. kerületben, mert a párt egyetlen jelöltje sem került be a XIV. kerületi képviselőtestületbe

A polgármester az MTI-nek azt írta, sajnos a “demokratikus ellenzéki pártok” nem szereztek többséget a képviselőtestületben, amelybe a DK-nak egyetlen jelöltje sem került be, így a DK-s alpolgármester megválasztására nem volt lehetőség. Ezt szerinte a DK helyi szervezete tudomásul is vette, és a választást követően soha nem jelezte az erre vonatkozó szándékát.

Karácsony Gergely közleményében azt kérte az ellenzéki párt országos vezetésétől, hogy “nyilvánvalóan megalapozatlan kijelentésekkel” ne rontsa azt a jó viszonyt, ami közte és a DK helyi szervezete között kialakult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik