Belföld

Orbán Viktor a zsidó hősök előtt tisztelgett – fotó

Orbán fekete kalapban (orbán viktor, )
Orbán fekete kalapban (orbán viktor, )

Felfoghatatlan az az út, amely az első világháború hősi magyar zsidó bajtársiasságától a koncentrációs táborokig vezetett – mondta a magyar kormányfő, amikor Boross Péterrel ellátogatott a Kozma utcai zsidó temető első világháborús parcellájához.

Orbán Viktor és Boross Péter korábbi kormányfő, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke a Kozma utcai zsidó temető első világháborús hősi parcellájának felújítása alkalmából tartott megemlékezésen jelent meg hétfőn.

A magyar zsidóság első világháborús áldozatvállalásának komoly szerepe van abban, hogy Magyarország újra és újra képes talpra állni, hogy “nemzetünkből nem veszik ki az életerő” – mondta Orbán Viktor.

 
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd 

Erkölcsi kötelességnek nevezte a még létező katonasírok felkutatását és egy olyan adattár létrehozását, amely “megőrzi az elesett katonáink nevét”.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke köszöntőjében kiemelte: a most felújított parcella is jelzi, hogy a magyar zsidóság évszázadok óta a magyar nemzet része.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik