Belföld

A horgásztó rejtélye: ki kotor itt?

A csikóstőttősi horgásztó lehet hazánk Loch Nesse. A dél-dunántúli állóvíz ugyan még nem bír legendás lakóval, de már keletkezésének körülményei is roppant rejtélyesek.

Az előzmények közül a Csikóstőttős polgármesteréhez kötődő ügyekből érdemes szemezgetni. Pintér Szilárd ugyanis a település vezetése mellett a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség – egy tolnai LEADER-közösség – elnökségi tagja, a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás ügyvivője, korábban elnöke, a Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulás volt elnöke, egyéni vállalkozó és egy 2013 közepén alakult Kft., az APIÉPKER egyik vezetője és tulajdonosa.

Arról korábban már írtunk, hogy az APIÉPKER és Pintér mint egyéni vállalkozó is sikeresen vettek részt pályázaton és jutottak pénzhez azon a LEADER-közösségen keresztül, ahol Pintér elnökségi tag. Nemrég pedig a Pécsi STOP jutott olyan információhoz, hogy miközben Pintér a csaknem 3 milliárdos projektet ügyező ivóvizes társulás elnöke volt, az APIÉPKER más munkákban alvállalkozóként dolgozott együtt a program kivitelezőjével.

Fotó: Hír24

Van egy tó a ház alatt

A LEADER-programnak egyaránt örülhetett Csikóstőttős és polgármestere. Egy 2014 júniusi kistérségi társulási beszámoló alapján – amelynek elnöke akkor éppen megint csak Pintér Szilárd volt – a Csikóstőttősi Faluszépítő Egyesület nyert „Horgászturizmus feltételeinek megteremtése” című pályázatán, és Pintér Szilárd is mint egyéni vállalkozó „magánszálláshely kialakítására”. A polgármester 10,4 millió LEADER-forintnak örülhetett, míg a civil szervezet 17,7 millióval gazdagodott.

Érdekes összefüggések itt is akadnak. A polgármester magánszálláshelye ugyanis éppen annak a horgásztónak a tőszomszédságában található, amely a fenti projektből épült fel 2013-ban. Az már csak egy mellékszál, hogy a tó közel 70 tulajdonosa között van a polgármester és felesége is.

A horgásztó titka

A legérdekesebb itt mégsem a furcsa összefonódások pókhálója, hanem maga a tó keletkezése, amelynek rejtélye mellett az afrikai tündérkörök vagy a Moeraki-gömbsziklák is elszégyellnék magukat.

A tó 68 természetes személy tulajdonában van, kialakítására pedig a faluszépítő egyesület nyert 17,7 millió forintot. Annyit a Hír 24 megtudott az egyesület elnökétől és a polgármestertől, hogy a projekt teljes költsége 27,2 millió forint volt. További kérdéseinkre azonban egyelőre nem válaszoltak, így nem tudtuk meg, hogy milyen megállapodás köttetett a tulajdonos magánszemélyek és a tulajdonos egyesület között a LEADER-pályázaton való indulásról, ahogyan azt sem, hogy milyen forrásból és hogyan osztozott az önkormányzat a faluszépítőkkel a csinos, csaknem 10 millió forintos önrészen.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a birtokunkba került egy vállalkozói szerződés a projekt kivitelezésére, 2013 januárjából, egy Dombó-Bau nevű Kft-vel, bruttó 24,6 millió forintról. Ez nem fedi le a teljes, 27,2 milliós költséget, ám azt egyelőre nem tudjuk, mi lett a fennmaradó pénzzel.

A rejtély megoldásához az sem visz közelebb, hogy egy másik cégnek, a Tam-Bau Kft-nek egy nyilatkozat tanúsága szerint maga Pintér Szilárd adott át 13 és fél ezer köbméter „ásványi nyersanyagot” 2012 novemberében az önkormányzat képviseletében. A dokumentumban szerepel az is, hogy a talajt horgásztó kialakítása érdekében termelték ki. Utóbbi tervezett üzemi térfogata ennek éppen megfelel, 13 ezer köbméter a – szintén a birtokunkban lévő – vízjogi engedély tanúsága szerint.

Azt tudjuk egy másik jegyzékből, hogy a Tam-Bau az agyagot és földet a dombóvári szeméttelep rekultivációjához használta fel. Kitermelte, elszállította, beépítette.

Ezek után, mivel a tóparton lévő pár pad és beálló aligha került 25 millióba, nagy kérdés, hogy a kivitelező mire vette fel a pénzt, miután a tavat egy másik társaság gyakorlatilag már kikotorta, ingyen, a talajért cserébe.

Természetesen megpróbáltuk megtudni a csikóstőttősi polgármestertől és az ügygazda civil szervezet vezetőjétől egyebek mellett azt is, hogy mit végzett a pénzért a kivitelező Dombó-Bau, de egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik