Belföld

Riasztást adtak ki a havazás miatt

havazas(210x140).jpg (havazás)
havazas(210x140).jpg (havazás)

Már három megyében van másodfokú riasztás érvényben a hóátfúvások miatt. Több úton keresztbe fordult járművek nehezítik a közlekedést. Elzárt település nincsen. A vasúti és a budapesti közlekedés egyelőre rendben zajlik.

Veszprém és Győr-Moson Sopron megyében több járásra már kiadták a narancssárga vagyis másodfokú riasztást a hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. Szomba este a rendőrség is figyelmeztetést adott ki az autósoknak, fokozott odafigyelés kérve a sofőröktől.

(A friss információkért görgessen a cikk végére!)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyére a havazás miatt elsőfokú, a hófúvás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Tolna megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra.

 

Mint kifejtették: a Dunántúlon folytatódik a havazás, vasárnap hajnaltól már a Duna-Tisza közén is egyre nagyobb területen havazás válthatja fel az esőt. Napközben az Északi-középhegység térségében, majd a nap második felétől már másutt is kialakulhat időnkénti havazás. Vasárnap éjfélig a Dunántúlon 5 centiméter feletti, Bács-Kiskun és Pest megye nyugati részén kisebb területen hullhat nagyjából 5 centiméternyi hó döntően a nap első felében.

A viharos szél miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki vasárnapra.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű.

Frissítés (08:30)

A hófúvás veszélye miatt már három megyében narancssárga, vagyis másodfokú riasztások vannak érvényben, miután Komárom-Eszetergom megye nyugati határa is bekerült az érintett területekbe. 

Közben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel azt közölte, hogy több helyen – főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében – kisebb-nagyobb hóátfúvásos szakaszok alakultak ki, így vasárnap hajnalban le kellett zárni a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település nincs az országban. Több száz munkagép, folyamatos rotációban dolgozik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a Dunántúlon a hajnali, reggeli órákban több helyen előfordult, hogy járművek árokba csúsztak. Fejér megyében, a Velence és Pusztaszabolcs közötti úton egy sószóró autó, a Veszprém megyei Csóton egy menetrend szerinti autóbusz csúszott árokba; a balesetekben nem sérült meg senki.

Frissítés (9:25) – Járhatatlanná vált utak, elakadt járművek

Az MTI közlése szerint egyre több helyen válnak járhatatlanná az utak a Dunántúlon, és egymás után fordulnak keresztbe a járművek, útlezárásokat eredményezve.

Az 1-es főút 93-as kilométerénél, Komárom és Ács között egy kereszwtbe fordult kamion zárja el a teljes útpályát, míg 13-as főút Komárom és az M1-es autópálya felhajtója közötti szakaszán szakaszánegy személyautó fordult keresztbe. A jármű műszaki mentése folyamatban van, de az utat le kellett zárni. A 13-ason egyébként hóátfúvás nehezíti a közlekedést, az autópálya-felhajtó és Kisbér között, valamint a Tatabánya és Környe közötti úton. Nehezen járható a főút a 7-es és a 8-as kilométer között.

Közben Pápa és Csót között két, menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el, az utasokat már továbbszállították, a járműveket két erőgéppel vontatják el – közölte az MTI-vel a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Tüskevárnál, a 8-as úton két kisbusz, Zalahaláp és Nyirád között egy kisbusz akadt el. Pápán és környékén a viharos erejű szél hótorlaszokat emelt, több alsóbbrendű út járhatatlanná vált, de elzárt település nincs – közölte a rendőrség.

Frissítés (10:55) – A vasútvonalakon egyelőre nem okoz gondot az időjárás

Csak késésekről számolt be az MTI-nek a Mávinform a havazással kapcsolatban. Közleményük szerint a vonatközlekedésben még nem okoz gondot a havas eső, a havazás, de néhány dunántúli vasútvonalon a hó miatt elsőfokú készültséget rendeltek el. A vasúttársaság dolgozói mindenhol készen állnak arra, hogy amennyiben szükséges, elvégezzék a váltók megtisztítását a hótól, illetve a váltófűtő-berendezéseket is üzembe helyezik – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Mávinform közlése szerint Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani. A Győr-Zirc-Veszprém, a Győr-Pápa-Celldömölk, és a Pápa-Csorna vonalon folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket.

Nincs fennakadás a havazás miatt a fővárosi közösségi közlekedésben, az utakat folyamatosan síkosságmentesítik. Ezt már a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) közölte az MTI-vel. A csapadék megérkezésekor a társaság 92 téli célgéppel azonnal megkezdte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózat síkosságmentesítését. Ennek eredményeként vasárnap üzemkezdettől a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az FKF kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ahol szükséges, takarítsák le a havat a járdákról a balesetek elkerülése érdekében.

Frissítés (14:30) – Forgalmi korlátozások léptek életbe

Elzárt települések ugyan nincsenek, de a 7,5 tonnát meghaladó járművek haladását korlátozták Veszprém megyében a 77-es, a 82-es és a 83-as főút egy-egy szakaszán. A városok azonban számukra is megközelíthetőek kerülőutakon.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy aki teheti, ne induljon útnak a leginkább érintett területeken, ha mégis muszáj, akkor csak alaposan felkészített járművel. A balesetekről, korlátozásokról és a meteorológiai helyzetről az utinform.hu és met.hu honlapokon, valamint az okostelefonokon elérhető VÉSZ alkalmazással kaphatnak információt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik