Belföld

Ma is megismétlődhetne a West Balkán-tragédia

A szórakozóhelyek negyedénél vizsgálták meg a tűzvédelmi előírásokat, és több esetben előfordult, hogy a vészkijáratot zárva tartották vagy eltorlaszolták.

A katasztrófavédelem 2014-ben majdnem hatszáz tűzvédelmi hatósági ellenőrzést tartottak az ország számos szórakozóhelyén.

Azonnal véget vetettek a bulinak

A hatóságok 593 ellenőrzést tartottak, 149 létesítménynél találtak kisebb hiányosságokat. Jellemző volt, hogy a vészkijárat ajtaját a rendezvény ideje alatt zárva találták, vagy azt különböző anyagokkal eltorlaszolták. Előfordult, hogy a biztonsági jelek, a biztonsági világítás, vagy az irányfény elhelyezése nem volt megfelelő, de ezek, illetve a tűzoltókészülékek karbantartása is elmaradt egyes helyeken, továbbá volt, ahol a felülvizsgálatukat mulasztották el.

Két szórakozóhelyen a résztvevők létszáma meghaladta az engedélyezettet, ezért a hatóság szakemberei a legszigorúbb szankciót alkalmazták – azonnal véget vetettek a rendezvénynek. A katasztrófavédelem valamennyi esetben intézkedett a hiányosságok megszüntetése érdekében, hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki.

Javul a helyzet

Mindemellett általánosságban elmondható, hogy a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete évről évre javul, ez elsősorban a rendszeres hatósági ellenőrzéseknek köszönhető, a vissza-visszatérő kontrollnak betudhatóan a szórakozóhelyek üzemeltetői egyre inkább tisztában vannak kötelezettségeikkel, és fontos szempontnak ítélik a biztonságot.

Elsősorban a befogadóképességet és a bent tartózkodók létszámát, illetve a menekülési feltételek teljesülését vizsgálták. Általános tapasztalat, hogy a rendszeres ellenőrzések és az üzemeltetők egyre jobb hozzáállása eredményeként javult a szórakozóhelyek tűzvédelmi helyzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik