Belföld

Képviselő cége nyert közbeszerzést Siófokon

siófoki vásárcsarnok (siófoki vásárcsarnok)
siófoki vásárcsarnok (siófoki vásárcsarnok)

Többen kifogásolják, hogy a fideszes Ujvári István vállalkozása üzemelteti a piaccsarnokot és zöldterület-fenntartási munkákra is szerződött. Ezt azonban nem tiltja törvény.

Egy facebookos közösség, a „Balázs Árpád lapjáról kitiltottak társasága” (Balázs az előző ciklusban polgármester volt Siófokon) arra szólította fel a fideszes Ujvári István önkormányzati képviselőt, hogy mondjon le vagy képviselőségéről, vagy az önkormányzattal kötött szerződéseiről. Az 50 százalékos tulajdonában lévő Sió-Csarnok Kft. ugyanis vásárcsarnokot bérel a siófoki önkormányzattól, melynek üzleteit továbbadja bérbe, de zöldterület-fenntartási munkákra is szerződött a várossal – tudósít a Sonline.hu.

Az oldal azt írja: mindeközben Ujvári önkormányzati képviselőként felügyeli azt a piacot, amit ő vesz bérbe a várostól. Ez összeférhetetlen – állítják. Azt is megjegyzik, hogy a Sió-Csarnokban egy másik önkormányzati képviselő, a független Nagy Sándorné lánya a társtulajdonos.

Egy más ügyben zajló perben, de a vásárcsarnokkal kapcsolatban egy igazságügyi szakértő azt írta szakvéleményében, hogy számos olyan bérleti díj van, például a vásárcsarnoknál is, ahol más szerepel az írott megállapodásban, mint a valós teljesítés.

Ujvári a Sonline.hu-nak azt mondta: még autókereskedő volt, amikor a vásárcsarnokot az önkormányzat bérbe adta a Sió-Csarnok Kft.-nek, majd a válság nyomán felszámolta vállalkozását, ekkor befektetési lehetőséget keresve üzletrészt vett a Sió-Csarnok Kft.-ben. Szerinte ezt sem az önkormányzatnak, sem az etikai bizottságnak nem kellett bejelenteni, a zöldterületek fenntartását pedig nyílt eljárásban nyerték el, a törvény pedig nem tiltja, hogy önkormányzati képviselő induljon ilyen pályázaton. Az igazságügyi szakértő véleményére azt mondta, ha a dokumentum valódi, akkor sem igaz, ami benne áll.

A siófoki önkormányzat etikai bizottságának MSZP-s elnöke, Völgyi Lajos azt mondta, hogy már korábban kezdeményezte a képviselőknek, bizottsági tagoknak és hozzátartozóiknak az önkormányzattal kötött szerződéseit. Etikai eljárást bármely képviselő vagy bármely polgár kezdeményezhet, ha a bejelentő személye megállapítható és vállalja a közreműködést az eljárásban – mondta. Völgyi tagja volt az előző képviselőtestületnek is, és azt mondta: Ujvári cégének szerződéseivel kapcsolatban nem emlékszik aggályokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik