Belföld

Így szórták a pénzt a HÖK-ösök

ELTE ÁJK (elte, ájk, )
ELTE ÁJK (elte, ájk, )

Saját szabályzataikat sem tartották be az ELTE jogi karának hallgatói képviselői, a kifizetések sokszor bemondásra történtek.

Összevissza szórták a pénzt az ELTE jogi karának hallgatói önkormányzatában – derítette ki az Index azokból az adatokból, amit kétévi pereskedés után kaptak meg az egyetemtől. Bár volt szabályzat arról, hogy melyik tisztségviselő mennyi pénzre jogosult, ezt nem tartották be, a hallgatók jutalomösztöndíjait pedig gólyatáborok, bulik költségeinek finanszírozására használták fel.

Színötös átlaggal körülbelül 30 ezer forint ösztöndíjat lehet összeszedni az ELTE jogi karán, ehhez képest a hökös vezetőknek utalt ösztöndíjak a havi 140-150 ezer forintot is elérték. A hallgatói önkormányzat vezetői saját maguk döntöttek a pénzek kifizetéséről, majd önmagukat ellenőrizték.

Az ösztöndíjakról egy 2008-as jogi kari HÖK-határozat szólt, aminek megfelelően az elnök havonta 71 ezer, az alelnökök 42-48 ezer forint juttatásra voltak jogosultak. Ehhez képest volt olyan hónap, amikor Földvári Krisztián HÖK-elnök 204 ezer forintot tehetett zsebre adómentes közéleti ösztöndíjként, aminek oka nem volt feltüntetve a kimutatásban. Földvári nem reagált az Index kérdéseire.

Petrovics Nándor gazdasági elnökhelyettes ennél még többet vitt haza, 2010 februárjában 222 ezres ösztöndíjat vitt haza. Ő ezt azzal magyarázta, hogy év végén maradvány képződött a közéleti keretben, ezt a következő évben az egyetem elvonta volna, így a hökösök döntöttek arról, hogy mire fordítsák a pénzt. Petrovics úgy emlékszik, hogy a HÖK-ösök vezetőképző rendezvényére költöttek és csak technikailag került hozzá a pénz.

Az ELTE ezzel szemben azt mondta, hogy a HÖK-ösöknek osztható ösztöndíjakat nem különféle rendezvények finanszírozására hozták létre, azt a hallgatók tevékenységének elismerésére kell költeni. A rendezvény jellegű kiadásokat külön költségvetésből lehetett fizetni. Ennek ellenére mindennapos volt százezrek kifizetése az ösztöndíjkeretből rendezvényszervezésre.

A HÖK korábbi oktatási elnökhelyettese azt mondta az Átlátszó Oktatásnak, hogy a jutalomkeretről általában úgy döntöttek, hogy a HÖK vezetése ült egy szobában és megbeszélték, kinek mennyit utaljanak. Például valaki bemondta, hogy sok telefonköltsége volt a hónapban, így 30 ezret szeretne kapni, majd mindenki előállt az igényével, ezt felírták, majd egy kari vezető általában kérdés nélkül aláírta a listát és megindultak az utalások. Ezek a kifizetések nem voltak nyilvánosak.

Az adatokért folytatott perben a TASZ nyújtott jogi segítséget az Indexnek. Hídvégi Fanni programvezető szerint az az ügy jelentősége, hogy a bíróság kimondta, hogy a hallgatói önkormányzatok közpénzből működnek, közfeladatot látnak el. Ez a közvélemény számára meglehetősen egyértelmű, de sem az ELTE-nek, sem a hökös vezetőknek nem volt az – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik