Belföld

Tompa kritika már az MTI-ben is

tompa andrea (tompa andrea)
tompa andrea (tompa andrea)

Az írónő szerint egy normálisan működő közmédiában eljuthatna a kormányhoz, mit gondol munkájáról egy díjazott. Eljuthatott.

„A magyar kultúra napján Márai Sándor-díjat vehetett át Tompa Andrea, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, a Színház című folyóirat szerkesztője a 20. századi kisebbségi lét kérdéseinek újszerű és hiteles prózai ábrázolásáért” – írta az MTI, de a díjazott reakciója a tudósításba nem került be. Tompa Andrea az ATV riporterének azt mondta: morális dilemmát okozott neki, hogy ettől a kormánytól bármit is elfogadjon. Végül a díjat átvette, az azzal járó 770 ezer forintot nem. Azt az Igazgyöngy Alapítványnak adományozza, mivel annak vezetőjét, L. Ritók Nórát hiteles embernek tartja. Az írónő úgy vélte: lépése üzenet a kormány felé, ha lenne egy normálisan működő közmédia, akkor el is juthatna az országot vezető politikusokhoz, hogy egy díjazott mit gondol a kormány munkájáról.

Egy nappal a díjátadó után az MTI-ben is megjelent, hogy Tompa Andrea az Igazgyöngy Alapítványnak adja a Márai-díjjal járó összeget, így tiltakozik a kormány kulturális és szociális politikája ellen. “Fontosnak tartottam, hogy elfogadjam a díjat, mert kitüntetésemet két szakmai szervezet javasolta: a Szépírók Társasága, amelynek tagja vagyok és a Fiatal Írók Szövetsége, amelynek nem vagyok tagja. Ugyanakkor nem értek egyet a kormány politikájával, mely nem támogatja a független művészeti törekvéseket, nem értek egyet a jelenlegi művészeti támogatási rendszerrel. Színikritikusként mindenek előtt a kulturális területen történt változások háborítanak fel” – fogalmazott az író.

Tompa Andrea szerint “elképesztő mértékű az állam kulturális területfoglalása, valamint a Magyar Művészeti Akadémia hatalmi helyzete és finanszírozási politikája”. A 770 ezer forintot azért az Igazgyöngy Alapítványnak utalja, mert a kormány  “nem vállal szolidaritást a szegényekkel, a leszakadó rétegekkel, gondjaik megoldását a civil szervezetekre hagyja. Ezek közül az Igazgyöngy Alapítvány a művészeti neveléssel igyekszik esélyt teremteni az integrációra az ország egyik legelmaradottabb vidékén. Vezetőjük, L. Ritók Nóra hiteles és elkötelezett”.

A Magyar Narancs gratulált kritikusa döntéséhez, Gajdics Ottó viszont azt írja az MNO Páholy nevű blogján, hogy szerinte Tompa Andrea a Márai-díjat sem érdemelte meg, mert a Fejtől s lábtól című regénye „bűn rossz”. A Lánchíd Rádió főszerkesztője számára nem az a dilemma, hogy Tompa Andrea miért veszi át az elismerést, hanem az, miért épp neki adták. Ő legalább tíz sokkal jobb könyvet olvasott csak tavaly, és bízik abban, hogy „előbb-utóbb eljön az az idő, amikor nemzeti érzelmeinket nem tagadó, magyarságtudatunkat nem lesajnáló, mégis hitelesen és újszerűen megközelítő szerző örömmel veszi majd át a magyar nemzet díját az aktuális minisztertől.”

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik