Belföld

Rengeteget fizetünk Orbán megbízottaiért

A kormányfőnek már 13 miniszterelnöki biztos ad tanácsot, ami havonta 12 millióba kerül – írja a hvg.hu.

A miniszterelnök nemcsak az államtitkárok és helyettes államtitkárok számában növelte az utóbbi időben a kormány vízfejét, de a miniszterelnöki megbízottak száma is megsokszorozódott, akik a posztért legkevesebb bruttó 747 ezer forint fizetést kapnak – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A miniszterelnöki biztosok és megbízottak hatásköre, illetve juttatásai nagyban hasonlítanak a miniszteri biztosokéra. A listát Harangozó Tamás MSZP-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére tettek nyilvánossá a Parlament honlapján. Ezen szerepel Hegedűs Zsuzsanna és Tellér Gyula, de Magyarország jövendőbeli washingtoni nagykövete, Szemerkényi Réka is, aki 2014 júliusa és decembere között adott tanácsokat biztonságpolitikai kérdésekben.

Szintén miniszterelnöki megbízott volt Garancsi István, a Videoton tulajdonosa 2011 és 2013 áprilisa között, akinek időközben jelentős érdekeltségei lettek a gázkereskedelemben (MET-csoport) és az építőiparban (Market Zrt.).

A harmadik ciklust június elsején 8 miniszterelnöki megbízottal kezdte Orbán Viktor, a számuk azonban folyamatosan nőtt, az év végére már egy tucatnyian végeztek valamilyen feladatot közvetlenül a miniszterelnök megbízásából. Mindannyian 997 200 forintos havi illetményt kaptak, kivéve Héjj Dávidot és Kovács Miklóst. Héjj havonta 1,25 millió forintot vihet haza, míg Kovács, aki egyébként a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt elnöke, havonta 1,12 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik