Belföld

Párizs árnyéka Merkel, Putyin budapesti útján – “Hatalmas erők mozognak”

hajdu jános-tek (hajdu jános, tek)
hajdu jános-tek (hajdu jános, tek)

Hajdu János a terrorhírszerzés irányába mozdulna el. A Heti Válasznak a főigazgató azt mondja, bővíteni kell a Terrorelhárítási Központot.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetője a hetilapnak elárulja azt is, a párizsi megemlékezésen Orbán Viktor kíséretében – bár ott voltak emberei is – ő sem marad tétlen, ha kockázatos helyzet alakult volna ki. “Nem tudok kibújni a bőrömből” –  teszi hozzá a kormányfő egykori főtestőre. Szerinte a Magyarországra érkező menekültek azt sem tudják, Európa melyik részén vannak. A migráció növekedése az egész uniót fenyegeti. A schengeni térség kapujában a magyar hatóságok részéről „még tartható a helyzet, de szükség lesz új intézkedésekre”. A határsértők ügye rendvédelmi kérdés, a TEK akkor válna érintetté, ha olyan ember érkezne, aki támadást tervez, de 42 ezer menekült teljes szűrése szinte lehetetlen. „A rendőrség és a bevándorlási hivatal emberei is erőn felül teljesítenek.”

Átalakult a terrorizmus

„Nullaszázalékos kockázat és százszázalékos biztonság nem létezik. Nem tudunk minden migráns mellett ott állni, de mindent megteszünk, amit a jogszabályok megengednek. (…) Ha egy menekült veszélyes, nem engedjük tovább. Ha később derül ki, hogy terrorcselekményt akar elkövetni, megtaláljuk. (…) A terror elleni küzdelemben a két kulcsszó: a felderítés és az együttműködés.”  Fenyegetettség esetén a TEK felderítési igazgatósága – szigorú szabályok szerint – folytathat titkos információgyűjtést, de azt Hajdu János is elismeri, nehéz a felderítés, mert az al-Kaida megjelenése óta átalakult a terrorizmus. A merényletekre kevés az előjel, a párizsi terroristák is öngyilkos merénylőkként, maguk tervezték akciójukat.

Párizs árnya Merkel, Putyin látogatásán    

A német kancellár és az orosz elnök budapesti látogatásának biztosítását a dandártábornok szép feladatnak nevezi, mint mondja, hatalmas erőkkel – a német és az orosz személyvédelmi egységekkel együtt – készülnek. „Kiképzett bűnözők ellen. A párizsi testvérpár mozgását rögzítő kamerafelvételek is képzettségről, fegyverkezelési ismeretekről árulkodnak.” A TEK vezetője azt a kérdést inkább megkerülte, hogy ez már a harmadik világháború, csak nem hadseregek, hanem terroristák és terrorelhárítók között.

42 ezer kontra 2500

„A TEK dolga a magyar emberek védelme.” Amit tudnak, megtesznek – mondja és jelzi, nekik is határozott elképzeléseik vannak arról, mely területen kellene erősíteni. Részleteket nem árul el, de azért árulkodó, hogy azt mondja, csak civilként  ért egyet azzal, hogy „ne figyeljenek meg, ne hallgasson le senki”. A TEK vezetőjeként azt állítja, nem foglalkoznak azzal, aki nem tervez terrorcselekményt, de fontos a légiutas-forgalom monitorozása, az aktívabb felderítés, az együttműködés, a naprakészebb adatbázis. Az új típusú kihívások ellen a megelőzés a leghatásosabb, ezért elmozdulna a terrorhírszerzés irányába: már ott vannak Magyarország válságövezeti nagykövetségei mellett, de a „TEK-nek erősítésre van szüksége, elsősorban a menekültügy terén.” A tavaly érkező 42 ezer menekültből a TEK-nek csak 2500 ellenőrzésére volt szakhatósági jogköre. Egy rendelet miatt a többieket nem vizsgálhatták. „Ez most változhat, de a TEK-et bővíteni kell”. További részletek a legfrissebb Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik