Belföld

Csökkenhetnek a kórházi várólisták

műtét (műtét, )
műtét (műtét, )

Hatmilliárd forintot szánnak az intézkedésre, felkeresik a beavatkozásra váró betegeket is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár testületet hozna létre, amely minden kórházban felmérné az aktuális műtéti listákat és felkeresné a beavatkozásra váró betegeket is – írja a Magyar Hírlap.

A várólisták sok valótlan adatot tartalmaznak, de jelentős a különbség a kórházak közt a várakozási idő hosszát tekintve is – mondta egy sajtóbeszélgetésen Zombori Gábor egészségügyi szakállamtitkár. Szerinte van olyan intézmény, ahol a műtéteket gyakorlatilag azonnal elvégzik és olyan is, ahol akár két-három évet kell várni egy beavatkozásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatója kifejtette, hogy várólistára azok a betegek kerülnek, akiknek problémája nem igényel sürgős ellátást. Előfordulhat azonban, hogy nem követték folyamatosan a beteg állapotát és más, fennálló betegsége miatt nem is operálható, így lehetnek valótlan adatok a listán.

A kormány összesen hatmilliárd forintot szán a várólisták csökkentésére, ebből egymilliárdot már megkaptak az intézmények, ebből a csípő- és térdprotézis-operációkra legrégebben várakozó 1500 beteget műtik meg. Idén további ötmilliárd forintot osztanak szét a kórházak közt.

A kórházigazgató szerint a várólisták hosszát részben finanszírozási probléma okozza, a felhasználható forrás elég arra, hogy a két-háromévesre elnyúlt várólistákat legalább a felére csökkentse.

Az államtitkár szerint a 2015-re ígért ötmilliárd forint a várólisták körülbelül kétharmadát lefedi, de még az sem elképzelhetetlen, hogy újabb források lesznek erre a célra, hiszen itt kézzel fogható, kimutatható eredményt lehet elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik