Belföld

Akár meg is szüntethetik a Kehi szerint problémás civilszervezeteket

Öt civilszervezetnél – három alapítványnál és két egyesületnél – folytat törvényességi vizsgálatot a Fővárosi Főügyészség a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kérelme alapján.

A Magyar Nemzet cikke szerint azt vizsgálják, hogy az érintett szervezetek működése megfelel-e a jogszabályoknak. A Kehi még tavaly októberben, a Norvég Alappal foglalkozó jelentésében kérte az ügyészségtől, indítson törvényességi ellenőrzést egyes szervezetek ellen, mivel a megadott címükön elérhetetlenek voltak, ami arra utal, hogy működésüket beszüntették.

“Más támogatottaknak pedig az éves közhasznú beszámolóik voltak hiányosak. Az ellenőrzés eredményének függvényében az ügyészség akár kezdeményezheti az érintett szervezetek megszüntetését is” – írja a lap cikke, amiben arról is szó van, hogy a nap folyamán Brüsszelben rendeznek fórumot a magyarországi civilszervezetek helyzetéről. A vitára a Civil Összefogás Fórum is meghívást kapott, de a Békemeneteket szervező kormánypártiak már korábban jelezték, hogy nem mennek el a “torz, egyoldalú” vitára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik