Belföld

Adócsökkentés lehet a vége az italnagykeres törvényjavaslatnak

Lázár János és Gulyás Gergely között folyik a vita az alkohol-nagykereskedelemről, a Miniszterelnökséget vezető miniszter új javaslata szerint tíz százalékkal könnyítenének az alkoholos cégek terhein.

A javaslat – amelyet Lázár mellett államtitkára, L. Simon László jegyez – azt is tartalmazza, hogy a Gulyás Gergely által korábban felvetett adótételek “plusz bürokratikus terhet jelentettek volna a cégeknek” – írja a Népszabadság. Gulyás korábban többször bírálta a Miniszterelnökséget, amiért olyan törvényjavaslatot fogadtatott el az Országgyűléssel az év végén, amelyik rövid idő alatt több száz alkohol-nagykereskedő csődjét okozza, illetve a hazai tömény-nagykereskedelmet kormányközeli vállalkozások kezébe adja.

Az elfogadott törvény szerint az ital-nagykereskedéseknek 150 millió forint letétet kell elhelyezniük az adóhatóságnál, hogy amennyiben valamilyen jövedéki bűncvselekményt követnek el, ebbl vonják le a bírság összegét. A most benyújtott módosítás szerint az alkoholtermékeknél a jövedéki biztosíték egységesn 20 millió forintra csökken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik