Belföld

A fuvarozók Orbánt kérik, hogy tiltakozzon Merkelnél

Németország idén a nem német fuvarozókra is bevezette az ottani minimálbért, ami a hazai fuvarozókat hátrányosan érinti – írja a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

A közúti közlekedési szektorban a német intézkedés különösen érzékenyen érinti, hiszen Németország a minimálbérszabályozást minden munkavállalóra kivetette, aki a területén dolgozik, attól függetlenül, hogy német vagy külföldi – derül ki Karmos Gábor, az MKFE főtitkárának leveléből.

Az egyesület a rendelkezést piacvédelminek és versenykorlátozónak ítéli, amely ellentétes az EU egyik alapvető elvével, a szolgáltatásnyújtás szabadságával. Németország azonban eddig nem reagált a hivatalos tiltakozásra. Több kérdésben mindemellett nem adnak egyértelmű választ, miközben sok ezer eurós bírságokat helyeznek kilátásba.

A fuvarozók emiatt arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a Merkel-látogatás alkalmából tiltakozzon a német szabályozás jelenlegi hatálya ellen, hogy vizsgálják felül, illetve függesszék fel a nem német székhelyű fuvarozók esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik