Belföld

Mindenképpen blokádra készül Büki Zoltán

Blokád (Blokád)
Blokád (Blokád)

A kormányellenes megmozdulást tervező férfi azt mondta: az ultimátum lejárta után egy nappal kereste meg a kormány, így feltétlenül sor kerül a taxisblokádnál is nagyobbra álmodott megmozdulásra.

Tárgyalt volna vele a kormány, de egy napot késtek, így március elsejétől folyamatosan útlezárásokra lehet számítani – állítja Büki Zoltán, aki a kormány lemondását akarja elérni. A férfi korábban azt mondta: a taxisblokádnál is nagyobb megmozdulásra készül.

A Népszabadság felidézte: Büki ultimátumot intézett a kormányhoz, azt követelve, hogy január 20-ig töröljék el az útdíjat, számoljanak el a magánnyugdíjpénztárakból államosított háromezermilliárdnyi vagyonnal és hozzák nyilvánosságra az elmúlt huszonöt év közvagyont érintő valamennyi szerződését és számláját.

A férfi azt mondta: az ultimátum lejártáig várt, de nem történt semmi, másnap aztán felhívta L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár azzal, hogy őt bízták meg a kapcsolatfelvétellel, üljenek le tárgyalni. Ő azonban csak annyit mondott, hogy tájékoztassa a kormányt: március elsejétől blokád lesz. Azt mondta, nem akar politikus lenni, csak olyan országban élni, ahol nem nyúlják le az emberek pénzét, ehhez pedig a mostani kormánynak távozni kell.

Büki azt állítja: rövid idő alatt mintegy 150 településről kapott visszajelzést, hogy csatlakoznának hozzá, de egyelőre 25-30 helyszínben gondolkodnak. Más kérdés azonban, hogy becsülni sem lehet, hányan kezdenek majd spontán akciókba – tette hozzá. Azt akarják, hogy mindenki lássa, hányan akarnak az eddiginél határozottabban tiltakozni a kormány alapjaiban elhibázott politikája ellen.

Az országot azonban nem akarják teljesen megbénítani, nem az embereket és a vállalkozásokat akarják büntetni – mondta. A megkülönböztető jelzést használó járműveket átengedik, lehet, hogy a buszokat is. Már a jövő héten bejelenti, hogy pontosan hol kell forgalomkorlátozásra számítani, egyrészt előre tájékoztatni akarja a lakosságot, másrészt számít arra is, hogy a rendőrség egyes esetekben megtiltja a demonstrációt, így viszont még van idő bírósághoz fordulni és alternatív megoldást találni.

Büki szerint Magyarország annak a levét issza meg, hogy a zömében laikus választók a politikai pártok többnyire teljesen megalapozatlan ígéretei, hazugságai alapján döntenek arról, hogy kinek adják a hatalmat. Az akciót egyelőre két hétre tervezi, de ha nem mond le a kormány, a blokád marad.

Büki egyébként másfél éve csatlakozott az Együtt-PM-hez, annak Nógrád megyei választókerületi elnöke lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik