Belföld

Megvan az év emlőse: az ürge

ürge (ürge)
ürge (ürge)

A legelők, kaszálók és füves repülőterek lakója. Utóbbiak gyakran jelentős állományt rejtenek. Európában már csak Magyarországon van nagyobb populáció.

Már második alkalommal hirdeti meg az „év emlőse” rendezvénysorozatot a VADONLESŐ Program, melynek célja, hogy minden évben más és más őshonos emlősállatunkra hívják fel a figyelmet ezzel is segítve a fajok megismerését, valamint hatékonyabb védelmét – olvasható a Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság közleményében a kormany.hu-n. Idén az év emlőse az ürge (Spermophilus citellus) lett, amely fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Az ürge Európa keleti, délkeleti rövidfüvű pusztáin elterjedt kisemlős, tőlünk nyugatabbra valamint északabbra már csak töredék-, vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatóak. Európai szinten Magyarországra hárul az a természetvédelmi feladat, hogy az ürgepopulációk fennmaradását hosszú távon is biztosítsa – írja a kormányportál.

Az év emlőse rendezvénysorozat keretében nem csupán a figyelmet szeretnék erre a különösen értékes emlősre iránytani, hanem gyakorlati védelmüket szorgalmazó, elterjedésüket részletesebben felderítő programokat is indítanak országszerte. A legelők, kaszálók és füves repülőterek (mely utóbbiak gyakran jelentős ürgeállományt rejtenek) ürgebarát kezelésének elerjesztésével biztonságosabb fennmaradásukat szorgalmazzák.

Terveik között szerepel emellett, hogy kortárs költőket keressenek fel, hogy a magyar irodalom új „ürge versekkel” gazdagodjon, illetve lesz gyerekek számára rajz- valamint glosszaíró verseny is. A tavalyihoz hasonlóan az éves programsorozatot novemberben újra egy gálaműsorral zárul – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik