Belföld

Ezért nem lett képviselő Simicska

Simicska-Lajos(1)(210x140)(1).jpg (Simicska Lajos)
Simicska-Lajos(1)(210x140)(1).jpg (Simicska Lajos)

A miniszterelnök könnyen ellene hangolhatta volna a pártot és a holdudvart, ha miatta bukják el a kétharmadot.

Nem akarta, hogy Orbán Viktor árulónak állítsa be a Fideszben, ezért nem indul Simicska Lajos a veszprémi időközi választáson – tudta meg a HVG.hu az üzletember környezetéből. A bejelentés inkább csak jelzés volt a miniszterelnöknek és a közvéleménynek.

Simicska még november végén állt elő azzal, hogy gondolkodik a képviselői mandátumért való induláson, és nem feltétlenül a Fidesz színeiben. Az ajánlóívek leadásának határideje azonban hétfőn lejárt és a volt APEH-elnök, korábbi Fidesz-pénztárnok nincs az indulók listáján.

Egy erős kampánnyal Simicska ha nem is nyer, de annyi szavazót elhozhatott volna a Fidesztől, hogy abból végül az ellenzéki jelölt kerüljön ki győztesként, ezt Orbán könnyen értékelhette volna úgy, hogy Simicska áruló, miatta bukták el a kétharmadot és ellene hangolhatta volna a párton és a táboron belül a hangulatot. A HVG.hu értesülése szerint a pártban, a gazdasági hátországban és a jobboldali médiában is sokan nehéz helyzetbe kerültek: kapcsolatrendszerük ugyan a Fidesz vezetőihez köti őket, de sokat köszönhetnek Simicskának is, és ha nyílt kenyértörésre kerülne sor, választani kellene kettejük közt.

A portálnak korábban több fideszes politikus is elismerte, hogy Orbán és Simicska viszonya annyira megromlott, hogy az üzletember már a telefont sem veszi fel a miniszterelnöknek. Korábban a Népszabadság arról írt, hogy a megbékélés ára az, hogy Simicskának fel kell adnia médiaportfólióját. Mivel ezt nem tette meg, a kormányzat az állami média felé fordult – a VS.hu értesülése szerint Orbán a múlt héten a jobboldali médiumok főszerkesztőinek tartott megbeszélésén kijelentette, hogy a jövőben a piacról kell megélniük, a kormányzat helyettük az MTVA csatornáira támaszkodna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik