Belföld

“Ép ésszel felfoghatatlan” mit akar a közmédia

mtva magyar televízió (mtva magyar televízió)
mtva magyar televízió (mtva magyar televízió)

Szabó Szabolcs, az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának tagja semmitmondó válaszokat kapott az MTVA-hoz benyújtott közérdekű adatigénylésére. Az Együtt képviselője érdemi választ vár a 80 milliárdból gazdálkodó fenntartótól. 

Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője január 7-én közérdekű adatigényléssel fordult Szabó László Zsolthoz, az MTVA vezérigazgatójához, a közmédia struktúrájának átalakításával összefüggésben. Ezekre a kérdésekre várt választ.

Készültek-e piaci elemzések arról, hogy az új csatornák bevezetésére van-e fogadókészség?
Mekkora közönségvonzata van az átalakításoknak?
Milyen független tanulmányok, adatok bizonyítják, hogy az új hírcsatornára, az új struktúrára szükség van?
Írt-e ki pályázatot az MTVA az új tartalmak előállítására? Amennyiben igen kik a pályázók, kik a nyertesek? Tervezi-e az MTVA új munkatársak felvételét az új struktúra bevezetésével összefüggésben?
Az új hírcsatornánál számítanak-e Németh Balázsra, aki ellen eljárást kezdeményezett a Médiatanácsnál?


A képviselő szerint az MTVA kérdéseire nem adott érdemi választ. “A közmédia sajtóosztálya olyan semmitmondó levelet küldött, melyből a világon semmi nem derül ki”. A válaszlevélben többek között az szerepel, hogy a közmédia nem akar „új hírcsatornát”, csak „új struktúrát. Hogy ez mit jelent, azt ép ésszel felfogni nem lehet, mert nincs értelme. A közmédia ugyanis hírcsatornává alakítja az M1-et, tehát Magyarországon egy új, állami hírcsatorna jön létre” – közölte a képviselő.

Szabó Szabolcs számára mindenesetre kiderült, hogy piaci elemzések, háttértanulmányok nem készültek, “hiszen azokat hasznavehetetlennek tartják. Ezek szerint 80 milliárd közpénz elköltéséhez nem kellenek se nézettségi elemzések, se piaci elemzések. Ők egyszerűen csak értékeket akarnak közvetíteni. Úgy látszik, az MTVA nem a nézőknek készíti a műsorokat, hanem a médiatörvénynek – meg a fideszes értékeknek” – tette hozzá az ellenzéki politikus. Szerinte az is kiderült, hogy a kiszervezett műsorokat készítő cégeket továbbra “is mutyizva, közbeszerzés nélkül fogják kiválasztani, nyilván az lesz az egyetlen szempont, mennyire elkötelezett jobboldali az adott cég”. Az ellenzéki politikus dodonainak nevezi azt a választ, hogy “a megfelelő alkotógárda rendelkezésre áll, illetve rendelkezésre fog állni”.

Fotók: MTI

Az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának tagja továbbra is választ vár a közmédia fenntartójától az alábbi kérdésekre.

Ha az előzetes piackutatásokra és hatástanulmányokra nincs szükség, akkor mégis mi alapján döntöttek az „új struktúráról”, ami nem „új hírcsatorna”?
Esetleg megfelelő a hűtlen kezelésért elítélt Várhegyi Attila, valamint a garázdaság miatt elítélt, sehol nem alkalmazott, de parlamenti belépővel azért rendelkező, és luxuséletmódját ki tudja, miből fedező Habony Árpád javaslata?
Mennyibe került az „új struktúra” kialakítása?
Hány új embert akarnak felvenni?
Németh Balázs kap-e lehetőséget az új struktúrában?
Kik fogják előállítani külsősként a tartalmakat?
A közpénzek felelős elköltésének tartják-e azt a választ: ránk nem vonatkozik a közbeszerzési törvény?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik