Belföld

Ennyire bőkezű a belvárosi önkormányzat

belváros (belváros)
belváros (belváros)

Van olyan kerület, ahol csak árveréssel lehet eladni az ingatlanokat, és olyan is, ahol listán kötik ki, mit nem szabad eladni. Ehhez képest az V. kerületben pár hónap bérlés után már jelentős kedvezmény járt.

Budapesti összehasonlításban is kiugróan magas kedvezményt ad az V. kerületi önkormányzat az ingatlanok árából – írja a VS.hu. Ráadásul a belvárosban nem is kell évekig bérelni egy ingatlant a kedvezményért. Más kerületekben sokkal szigorúbbak a rendeletek, bár a Belvárosban egy összegben kell letenni a vételárat.

Törvény írja elő a bérlők elővásárlási jogát és nem a V. kerületi önkormányzat az egyetlen, mely kedvezményes áron adja el bérlőinek az ingatlanokat – ezzel védekezik Rogán Antal korábbi belvárosi polgármester az ingatlanbotrány közepette. Az ügy akkor robbant ki, mikor a Blikk megírta, hogy az önkormányzat úgy adott el egy üzlethelyiséget, hogy a bérlő alig pár hónap után az elővásárlási jogra hivatkozva kedvezményes áron megkapta az ingatlant, majd nem sokkal később ötvenmilliós haszonnal túl is adott rajta. Azóta több más hasonló ügyre is fény derült.

A belváros gyakorlata szerint azok a bérlők, akik rendesen fizették a bérleti díjat, automatikusan a becsült forgalmi érték 70 százalékáért vehetik meg a helyiségeket. A VII. kerületben ennál nagyobb, 40 százalékos kedvezményt is lehet ugyan kapni, de ehhez húsz évig kell bérelni az ingatlant, míg a II. kerületben a belvároshoz hasonlóan 30 százalékos kedvezmény jár, de ehhez három évig folyamatosan kell bérelni a helyiséget.

Ezzel szemben a VI. és a IX. kerületben azt írják elő rendeletben, hogy az ingatlanokat versenytárgyaláson kell értékesíteni, a vételár annyi, amennyi a licit során kialakul. Ferencvárosban pedig külön listán határozták meg, hogy vannak olyan kulturális, vagy vendéglátási célra használt helyiségek, köztük ismert éttermek, melyeket tilos értékesíteni, ezzel szemben Rogán épp az elegáns éttermek kialakításával védte a belvárosi ingatlaneladásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik