Belföld

Dobrev Klára: Gyurcsány jó miniszterelnök lenne 2018-ban

Dobrev Kálra (Dobrev Kálra)
Dobrev Kálra (Dobrev Kálra)

A Gyurcsány-kormány alatt jobb volt - nagyjából így összegezhető Dobrev Klára véleménye férje kormányfői teljesítményéről. Véleménye szerint Gyurcsány bölcsebb miniszterelnök lenne 2018-ban.

Az Origo készített hosszúra nyújtott interjút a volt kormányfő feleségével, aki most éppen harmadik gyermekét várja. A szülésig bő egy hónap van hátra, utána Gyurcsány Ferenc is otthon lesz a babával. Az interjúban szó esik e mellett a 2006-2009 közötti és a 2010-es kormányváltás utáni időszakról, valamint arról, milyen volt a Gyurcsány-kormány munkája a jelenlegi kabinetével összehasonlítva, illetve milyen kormányfő válna Gyurcsányból, ha 2018-ban kormányra kerülne.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az őszödi beszéd után

“Nyugodtan jártunk vásárolni, moziba, akkor is, amikor a Feri miniszterelnök volt. De ha előre meghirdetett sajtóesemény volt, először megjelent a Hír Tv kamerája, akkor már tudtam, na, itt megint balhé lesz, majd megjelent egy csapat ember, akiket egy idő után arcról ismertem, és akkor indult az őrület, amiről aztán a sajtó is rendre beszámolt. A hétköznapok szintjén azonban teljesen normális életet tudtunk élni” – emlékezett vissza Dobrev Klára a 2006-os évre.

Arra a kérdésre, hogy voltak-e balhék az utcán, úgy válaszolt, egy alkalommal moziba menet “mélymagyarok” ordibáltak rájuk mindenfélét – ekkor nem is mentek be a filmre, mert nem tudták, hogy ki fognak-e jönni -, máskor pedig a melegfelvonulásra készülődve egy szervezési malőr miatt szélsőjobbosok között találták magukat

2010 után

Dobrev Klára elmondása szerint fel voltak készülve arra, hogy Gyurcsányt bilincsben viszik el, többek között a Sukoró-ügy miatt. “Feri ezt a politikai küzdelem részének tekintette, és bár iszonyatosan zavart, időnként azt éreztem, hogy ez sincs ellenére. Ha harc, hát harc – mondta. Ha nem ilyen magabiztos és erős, akkor talán valóban letartóztatták volna” – mondta Dobrev Klára.

Gyurcsány-kormány vs. Orbán-kormány

A volt miniszterelnök felesége a Gyurcsány-kormány érdemei közá sorolja a nyugatos politikát, azt, hogy csökkent a szegénység mértéke, autópályák, iskolák, kórházak épültek. Az egészségügyben rövidebbek voltak a várólisták, és ha nem szavazták volna le, a vizitdíj “rendet teremtett volna”.

“2002 és 2010 között olyan törvényeket hoztak, részben a Gyurcsány-kormány idején, amelyek lebuktathatóvá tették a korrupciós ügyeket. Ilyen volt például az üvegzsebtörvény, ami arról rendelkezett, hogy bizonyos összeg fölött minden közbeszerzést nyilvánosságra kellett hozni. A Fidesz eltörölte ezt a törvényt. Teljes csöndben múlt ki az a 2007-es törvény, ami megtiltotta vezető politikusoknak és családtagjaiknak, hogy európai uniós támogatásban részesüljenek” – mondta Dobrev Klára.

Gyurcsány Ferencből jobb miniszterelnök lenne 2018-ban?

“Azt hiszem, igen. De ez szinte mindenkire igaz. Ja, nem, Orbán Viktorra nem érvényes, ő pont az ellenkezőjét tanulta meg. Feri biztos, hogy lassabb, türelmesebb lenne. Nem árt néha megjárni a poklot, hogy az ember tudja, mi mennyit ér. Bölcsebb, visszafogottabb lenne, és stabilabb politikai hátteret teremtene” – válaszolta Dobrev Klára, aki elmondta azt is az interjúban, hogy számára Vlagyimir Putyin óriási csalódás, annak ellenére is, hogy korábban jóban voltak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik