Belföld

A DK bocsánatkérést vár az Orbán-kormánytól

A csütörtökre tervezett európai parlamenti bizottsági meghallgatás kapcsán azt várja az ellenzéki párt Kovács Zoltán kormányszóvivőtől, hogy kérjen bocsánatot a miniszterelnök kijelentéseiért és a a kormány emberi jogokat sértő lépéseiért. A bizottsági ülésre a CÖF vezetőjét is meghívták, de nem vállalta a meghallgatást.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága meghallgatást rendez csütörtökre az emberi jogok magyarországi helyzetéről, amelyen Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője, Mong Attila az Átlátszó szerkesztője, valamint az Európa Tanács és az Amnesty International képviselője tájékoztatja az európai közvéleményt a Magyarországon kialakult helyzetről. A magyar kormány álláspontját Kovács Zoltán szóvivő képviseli.

A Demokratikus Koalíció közleménye szerint a párt sajnálatosnak tartja, hogy Fritz Tamás, a Civil Összefogás Fórum képviselője a hivatalos meghívás ellenére sem vállalta a részvételt a meghallgatáson. Szerintük e mögött az lehet, hogy el akarja kerülni az esetleges kérdést, milyen források állnak a CÖF rendelkezésére, miből telt nekik politikai kampányra.

A Demokratikus Koalíció azt várja Kovács államtitkártól, hogy a bizottság ülésén kérjen elnézést a miniszterelnök európai értékekkel ellentétes kijelentéseiért, a kormány emberi jogokat sértő lépéseiért, és határolódjon el az illiberális demokrácia fantazmagóriájától. Ez az egyedüli mód arra, hogy csökkenteni lehessen azokat a károkat, amelyeket Orbán Viktor és kormánya okozott a magyar embereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik