Belföld

Nem létező posztot töltött be a fideszes

sertés átadás (fazekas sándor, horváth istván)
sertés átadás (fazekas sándor, horváth istván)

Több mint egy évig miniszteri biztosként járta az országot, tárgyalt a gazdákkal, nyilatkozott, interjúkat adott. Ezt a titulust úgy használta Horváth István, a szekszárdi trafikbotrányban érintett politikus, hogy senki nem nevezte ki erre a posztra – számol be a hvg.hu.

A lap cikke kitér arra, hogy a nem létező posztot betöltő Horváth Isvánról az illetékes Földművelési Minisztérium is hallgatott, pedig a fideszes képviselő többször tárgyalt a nevükben. A tárca utólag korrigált: nem biztos, hanem “megbízott” volt, ám ezt a kifejezést nem is ismeri a vonatkozó törvény.

A hvg.hu megkérdezte a minisztériumot, hogy miért nem kértek hibaigazítás a sajtótól azok után, hogy több mint egy évig miniszteri biztosnak nevezte magát Horváth. Az FM a kérdést megkerülveazt válaszolta: “miniszteri megbízottként volt felhatalmazása szakpolitikai kérdésekben nyilatkozni, állást foglalni”. A lap emlékeztet, hogy Horváth nemcsak a sajtónak nyilatkozott: 2013. április 18-án azt mondta az MTI-nek – “miniszteri biztosként” megszólalva –, Fazekas azzal bízta meg, hogy a szaktárca nevében tárgyaljon az NGM-mel az ötszázalékos áfakulcs bevezetéséről, illetve ennek költségvetési vonzatairól.

Fazekas jobb oldalán Horváth István miniszteri biztos (az MTI-s képleírás alapján)
Fotó: MTI / Kovács Attila

“Írásos papírom van arról, hogy engem a miniszter úr bízott meg 2013-ban a sertésprogram felügyeletével” – mondta a hvg.hu-nak Horváth. Arról, miért szerepel a honlapján, hogy ő már tavalyelőtt is miniszteri biztos volt, azt mondta, hogy előfordulhatott, hogy rosszul értelmezték a fogalmat, elvéthették a titulusát, a sajtó esetleg félreértette. Hozzátette, hogy ha nem “bulvárkérdésként” kezelnénk az ügyet, akkor azt néznénk, milyen munkát végzett. Szerinte nem az a lényeg, hogy mi a hivatalos titulus, hanem az, hogy „segíteni akart és tudott a sertéságazatnak, és ezért egy fillér javadalmazást sem kapott”.

Nem először merül fel Horváth István neve a magyar sajtóban. Először akkor lett szélesebb körben ismert, amikor a hvg.hu kiderítette egy akkori helyi fideszes képviselő, Hadházy Ákos nyilatkozatai alapján, hogy szekszárdi polgármesterként szerepet vállalt a trafikok újraosztásában – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik