Belföld

Fideszes vállalkozó fúrta meg a szegedi hőszolgáltatót

fűtés (fűtés)
fűtés (fűtés)

Heteken belül csődbe mehet a szegedi távhő-szolgáltató, miután egy Fidesz-közeli vállalkozó és a szocialista városvezetés marakodik a cégen – írja a VS.hu.

Pomázi Csaba és üzlettársa, Neszmély György a Fidesz-közeli vállalkozók „szolnoki vonalához” tartozik, Pomázi tevékenysége azonban főleg Dunaújvároshoz kötődik. 2000 és 2002 közt a vasmű igazgatótanácsának tagja volt, csakúgy, mint Simicska Lajos gyakori üzleti partnere, a szolnoki gyökerű Nyerges Zsolt. Neszmélynek pedig közös cége is volt Simicskával: a Közgép-Energia Kft.

Az előző, fideszes többségű önkormányzat alatt Pomázi a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben is érdekeltséget szerzett. A társaság egy jogsértő tulajdonosváltás miatt elveszítheti működési engedélyét, a Pomázi érdekeltségébe tartozó Alfa-Nova Kft. ugyanis úgy adta el 49 százalékos üzletrészét a szintén Pomáziékhoz tartozó Energott kft.-nek, hogy nem tájékoztatta erről az önkormányzatot és az energiahivataltól sem kért engedélyt, pedig az önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna az üzletrészre.

Az októberi önkormányzati választás után a szocialista többségűvé vált önkormányzat tucatnyi városi céget fejezett le, köztük a hőszolgáltatót is, itt azonban kettős ügyvezetés működik: az egyik főnököt az önkormányzat, a másikat Pomáziék delegálják. A döntésekhez viszont legalább 75 százalékos egyetértés kell, Pomáziék beleegyezése nélkül semmi nem történhet.

A város bíróságon támadta meg az elővételi jog megkerülését, az energiahivatal pedig határozatban szólította fel az érintetteket, hogy állítsák vissza az eredeti tulajdonviszonyokat. Pomáziék azonban utóbbi döntést megtámadták a bíróságon.

A huzavona során vészesen fogy az idő, az új ügyvezető, Kóbor Balázs szerint megvan rá az esély, hogy a cég heteken belül tönkremegy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik