Belföld

Bizakodva várja a Fidesz Merkelt

Angela-Merkel(210x140).jpg (angela merkel)
Angela-Merkel(210x140).jpg (angela merkel)

Az amerikai-magyar viszonyban viszont nem várható javulás, az Egyesült Államoknak alapvető problémája van Orbán rendszerével.

A kormánypárt és a kormány környezete arra számít, hogy kifejezetten jól fog kijönni Angela Merkel látogatásából – írja a HVG.hu. A portálnak egy fideszes vezető politikus azt hangsúlyozta, hogy nem számítanak sem nyílt, sem szűk körben elhangzó kritikára a német kancellár részéről.

A Fideszben arra számítanak, hogy az lesz jelzésértékű, hogy Merkel az itt tartózkodásának több mint felét Orbánnal tölti majd. Úgy értékelnek, hogy Merkelnek szüksége van egy közép-európai szövetségesre, másrészt fél évig még biztosan fenntartaná a szankciókat, ebben pedig Orbán támogatja. A HVG.hu forrása úgy véli, ezzel beérhet Orbán külpolitikája, sikerül kitörni a diplomáciai elszigeteltségből és belpolitikai értelemben is lendületet adhat mindez a kabinetnek.

Az amerikai-magyar viszonyban viszont nem számítanak javulásra. Az amerikai jelzésekből már világossá vált, hogy az Egyesült Államoknak jogelméleti vitája is van a 2010 és 2014 között Magyarországon kialakult politikai rendszer miatt.

A német viszonyban felmerül az is, hogy az RTL-t birtokló Bertelsmann-birodalom egyik tulajdonosa, Liz Mohn Merkel jóbarátja és támogatója. Orbán ugyanakkor egyelőre hallani sem akar a vállalatot sújtó reklámadó kivezetéséről, hónapokat vesz igénybe az, hogy kimunkálják: mi az, amiben hajlandó engedni a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik