Belföld

Magyarország mindenkié, nem csak Orbáné

Barna Margit, a szervező Migráns Szolidaritás Csoport aktivistája hangsúlyozta: olyan befogadó Magyarországért emelnek szót, “ahol a bevándorlók is jól érezhetik magukat, nem csak Orbánék”.

A szónok felidézte a miniszterelnök szavait, miszerint a gazdasági bevándorlás rossz dolog az Európai Unióban. Mint mondta, elítélik Orbán Viktor “idegenellenes kijelentéseit”, annál is inkább, mivel szerinte a miniszterelnök egyre több embert rekeszt ki, például a hajléktalanokat vagy az eltérő szexuális orientáltságúakat is. Ezzel szemben azokat a külföldieket, akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket, be kell fogadni, Orbán Viktornak pedig bocsánatot kell kérnie a kijelentéseiért – jelentette ki.

 
Fotó: MTI 

Tamás Gáspár Miklós filozófus beszédében kérdéseket tett fel: vajon a honfoglaló magyarok, vagy az 1956-os menekültek nem bevándorlók voltak? “Az a félmillió magyar”, aki Nyugat-Európában keresi a boldogulást, vajon nem gazdasági bevándorló? Úgy vélekedett: azokban az országokban, ahonnan Európába menekülnek emberek, a gyarmati múlt miatt alakultak ki elviselhetetlen állapotok, amiért a felelősség a Nyugatot terheli.

 Fotó: MTI
 

A magyar állam, amely az idegenrendészeti őrizet intézményét gyakorolja, szerinte bűnnek tekinti, ha valaki menekült. “Aki pedig emberi jogokat von meg másoktól, az rasszista (…) ez a kormány nem csak elvetemült és gyalázatos, hanem buta és nevetséges is” – mondta Tamás Gáspár Miklós.

A demonstráció résztvevői transzparenseket tartottak a magasba többi között a “530 000 magyar külföldön él”, Jézus is egy migráns” és “Magyarország mindenkié” feliratokkal.

A gazdasági bevándorlás rossz

A miniszterelnök a Charlie Hebdo szatirikus francia lap és a sajtószabadság mellett demonstráló köztársasági tüntetés után arról beszélt az M1 Híradó tudósítójának, hogy a bevándorlásról és az azzal összefüggő kulturális kérdésekről az eddigieknél sokkal nyíltabban, teljes egyenességgel kell beszélni. Orbán Viktor kijelentette: “A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha annak bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért a bevándorlást meg kell állítani, ez a magyar álláspont.”

Három napja Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatón közölte álláspontjukat, miszerint a gazdasági, “megélhetési” bevándorlás nem támogatandó jelenség. “Magyarországot olyannak kell megőrizni, amilyen. Nem szeretnénk, ha a bevándorlás miatt ez az ország megváltozna” – szögezte le Tuzson, aki a magyar szabályozás megváltoztatását sürgette.

A miniszterelnök legutóbb tegnap, a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában szólalt meg a témában. Orbán Viktor az interjúban ügyvédek által tömegesen kiképzett bevándorlókról beszélt.

“Itt Magyarországnak az Európában szokásos politikai korrektségtől eltérően világosan és egyenesen kell beszélnie, meg kell mondani az igazat: nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország”

Emlékeztetett: Magyarországon 2014-ben a menedékjogi kérelmet benyújtók száma megközelítette a 43 ezret, ami duplája  a korábbi adatoknak. A tendenciát a miniszterelnök riasztónak nevezte.

De vajon tényleg elöntik a bevándorlók Magyarországot vagy eszük ágában sincsen itt maradni? Korábban utánajártunk:

Olvasói sztorik