Belföld

Milliárdokért utaztak az állami tisztviselők

Orbán Viktor repülőtéren (orbán viktor, repülőtér)
Orbán Viktor repülőtéren (orbán viktor, repülőtér)

Tavaly másfélszer annyit költöttek külföldi utakra, mint az előző évben.

Márciusban lejár az állam kétéves keretszerződése, melyet három utazási irodával kötött a külföldi utak lebonyolítására – írja a Világgazdaság. 2013 márciusában 8,4 milliárd forintos megállapodást kötöttek az állam nemzetközi utazásaira, melynek két hónappal a szerződés lejárta előtt 93,5 százalékát el is költötték.

2014-ben mintegy 4,5 milliárd forintba kerültek az állami utak, ami jelentősen meghaladja az előző évi költéseket – 2013 márciusától decemberig 3,2 milliárd forintot költöttek ilyen célra. Havonta 200-500 millió forint megy el. Tavaly szeptember végétől, Szijjártó Péter kinevezésétől karácsonyig mintegy 100 millió forintba kerültek a Külgazdasági és Külügyminisztérium útjai. A legdrágább egy kínai út volt, egy hétfős delegáció nyolcnapos pekingi utazása 10,2 milliót emésztett fel.

A kormányzati utakra az OTP Travel, az IBUSZ és a Weco-Travel tehet ajánlatot, közülük az elsőt választották legtöbbször – az utak kétharmadát nyerték el, 5,1 milliárd forint értékben.

A következő években viszont jóval kevesebb állami utazással kalkulálnak, vagy jóval olcsóbban szeretnék azokat véghezvinni. Márciusban új szerződést kell kötni, a 8,4 milliárd forintos keretösszeg meg is marad, azonban már nem kettő, hanem négy évre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik