Belföld

Megsértődtek a békemenetesek

Békemenet (Békemenet)
Békemenet (Békemenet)

A fideszes civileket meghívták egy brüsszeli vitára az emberi jogok magyarországi helyzetéről, de szerintük túl sok balliberális lesz ott, ezért nem mennek.

A Civil Összefogás Fórumot (CÖF) az Európai Parlament állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi bizottsága (LIBE) hívta meg, hogy vegyen részt csütörtökön Brüsszelben egy, az emberi jogok magyarországi helyzetéről szóló vitában. Hétfői közleményében a CÖF azt írta, hogy a meghívottak „három, erősen balliberális irányultságú civil szervezet, az Európa Tanács liberális értékrendű munkatársa, a CÖF, illetve Kovács Zoltán államtitkár”.

A kormánypárti civilek vezetősége végül úgy döntött, hogy nem vesz részt olyan meghallgatáson, ahol „a résztvevők politikai összetétele torz és egyoldalú, a vita hangvétele és kimenetele pedig az Európai Unió jól ismert, kormányellenes kettős mércéje szerint zajlana le”. Azt írják, hogy a „tendenciózus vitákból elég volt”, „a CÖF nem kíván asszisztálni az újabb színjátékhoz, s főleg nem kívánja jelenlétével legitimálni azt”. Tudomásuk szerint a meghívott „balliberális szervezeteknél” vizsgálatok is folynak, ezért nem kívánnak „olajat önteni a tűzre”.

„Fricz Tamás speaker, vezetőségi tag, Civil Union Forum” – áll a szervezőknek küldött lemondó levél aláírásában. Az üzenet egyébként jóval szelídebb hangnemet üt meg, mint az MTI-n keresztül kiadott közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik