Belföld

„Bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársak”

Illés Zoltán (Illés Zoltán)
Illés Zoltán (Illés Zoltán)

Durva kritikával illette a volt környezetvédelmi államtitkár a jelenlegi kormányt, amely szerinte teljesen leépítette a környezetvédelmet.

Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár a Népszabadságnak adott interjút arról, hogy hogyan látja kívülről a harmadik Orbán-kormány tevékenységét.

„Ha felebarátod vétkezik, először négyszemközt kell meginteni, és csak akkor szabad a nyilvánosság elé lépni a kritikával, ha nem hallgat a jó szóra” – ezzel a Szent Pálhoz köthető gondolattal indokolta Illés Zoltán azt, hogy miért most állt elő a kormányt érintő bírálataival. Az elmúlt fél évben Kövértől Pintérig sokaknak elmondta kifogásait, de eredmény nélkül – állítja.

Illés szerint a mostani kormányban már súlytalan a környezetvédelem, a vízügy a belügyminisztériumhoz került, a zöld szakterületek pedig olyan államtitkársághoz tartoznak, ahová például a hungarikumok is. A vidékfejlesztési államtitkár, V. Németh Zsolt saját bevallása szerint sem foglalkozott soha környezetvédelemmel, Illés szerint nem ért hozzá. „A jelenlegi kormányzás egyre jobban emlékeztet a Tanú című filmre, a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal” – fogalmazott a volt államtitkár.

A lap felidézte, hogy áldiplomás, álnyelvvizsgás áldoktor volt éveken át a Környezetvédelmi Főfelügyelőség vezetője – ez Illés szerint úgy volt lehetséges, hogy közvetlenül Fazekas miniszter embere volt az illető.

Attól is lehet tartani, hogy megszűnik a nemzeti parki igazgatóságok önállósága, besorolhatják őket a megyei kormányhivatalokhoz vagy teljes felszámolásuk is eljöhet. Mindez a bányászati érdekek miatt lehetséges – a nemzeti parki területeken lignitet, zeolitot, sódert, kőzúzalékot akarnak bányászni, amihez nincs szükség az „akadékoskodó természetvédőkre”.

A Fideszben vannak olyanok, akik a természetvédelmet balos elhajlásnak vagy a gazdagok hóbortjának tartják, de az uralkodó felfogás szerint leginkább felesleges akadály a gazdasági tervek megvalósításának útjában – mondta Illés. Általánossá vált az a szemlélet, hogy a szakértelem csak egy bolsevista trükk – közölte.

„Láthatóan nem értik a kor szellemét, ahol még a hatalmas szénvagyonú Kína is átáll a zöldenergiára, nem fogják föl, hogy az atomfizikus végzettségű Merkel nem politikai okokból mond le az atomról, hanem azért, mert tisztában van vele, hogy ha az atomerőműveknek meg kell fizetniük a valós kockázatokat fedező felelősségbiztosítás reális költségeit, akkor az atomenergia soha többé nem lesz versenyképes” – fogalmazott az államtitkár. „Nálunk eközben egy költő ismerteti a kormány álláspontját arról, hogy éjjel nem süt a nap, ezért a napenergia megbízhatatlan” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik