Belföld

Taroltak a függetlenek – így nyert a volt fideszes is

szavazas(210x140).jpg (szavazás)
szavazas(210x140).jpg (szavazás)

Nyolc településen tíz időközi önkormányzati választást tartottak vasárnap. A választások többségét azért írták ki, mert az október 12-i választás jelöltek hiányában elmaradt, vagy szavazategyenlőség alakult ki.

Az időközi választásokat Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Vas és Zala településein tartották.  

KISHAJMÁS

A baranyai településen Nagy László független jelölt lett a polgármester. A képviselő-testület négy tagját is megválasztották. A mintegy 240 lakosú település 168 választójából 97 ment el szavazni. Az időközi választásra azért volt szükség, mert tavaly októberben nem indult elég jelölt a képviselő-testület tagjainak megválasztásához, később pedig lemondott tisztségéről a választók bizalmát elnyerő Nagy Gábor független polgármester.

TENGERI

A szintén baranyai település polgármesterének Nyaka Melinda független jelöltet választották. A 61 lakosú község 53 választópolgárából 45 elment szavazni. Az időközi voksolást azért tartották, mert a tavaly októberi általános választáson a két jelölt azonos számú érvényes szavazatot kapott, emiatt a voksolás eredménytelen lett.

FANCSAL    

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei falu polgármestere Isóczki Lajos lett. A posztért azért írták ki a választást, mert az őszi helyhatósági voksoláson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen a polgármesterjelöltek között. Most vasárnap eredetileg két független jelölt, Varga István és Isóczki Lajos indult volna, ám Varga István visszalépett.

SZOROSAD

A Somogy megyei Szorosadon szintén egy független, Simonics Ervin Gyulát lett a polgármester, a 76-as érvényes voks közül 48-at szerzett meg. Az előző választáson itt is szavazategyenlőség volt. Most újra a település előző polgármestere, a független Kendi Tibor indult Simonics Ervin Gyulával szemben.

BOZZAI    

A Vas megyei Bozzaiban Kovács Tünde független jelöltet választották meg önkormányzati képviselőnek. A posztért három független jelölt indult. Október 12-én a független Csizmadia Fannit választották polgármesternek, a négytagú képviselő-testületbe négyen jelöltették magukat, köztük a később megválasztott polgármester is, így egy képviselői hely betöltetlen maradt, ezért kellett időközi választást tartani.

TANAKAJD

A Vas megyei falu polgármestere a független Simon Miklós lett, és megválasztották a község négytagú képviselő-testületét is. Októberben Tanakajdon még senki nem akart polgármester lenni és a képviselő-testület megválasztásához sem volt elegendő számú jelölt, ezért tartottak vasárnap időközi választást.

ZALAMERENYE

Zalamerenyén újraválasztották az eddigi polgármestert. A településen az októberben kialakult szavazategyenlőség miatt kellett megismételni a választást. A községet eddig függetlenként irányító – októberben a Fidesz-KDNP színeiben, most újból függetlenként induló – Ódor László Lajos 73 szavazatot gyűjtött, kihívója, Papp Sándor (független) 70 voksot kapott.

VALKONYA 

A szintén Zala megyei Valkonyán Hatala Gábort választották polgármesternek. A település 55 választója két független jelöltre szavazhatott. Októberben jelölt hiányában maradt el a voksolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik