Belföld

LMP: 10 százalékkal olcsóbb gáz, 100 százalékkal drágább kazán

A rezsicsökkentéssel állítja szembe a kormány döntését az LMP. Szeptembertől újonnan már csak kondenzációs gázkazánt lehet fölszerelni, aminek az ára minimum a duplája a jelenleg még forgalomban lévő egyszerűbb kazántípusokénak.

Az LMP szerint kormányzati segítség nélkül a gáz mint háztartási fűtőanyag hamarosan csak a gazdagok számára lesz elérhető, a párt ezért az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében az energiatakarékos gázkazánok megvásárlását és az otthoni energiahatékonyságot növelő komplex támogatási rendszert sürget.

Tájékoztatásuk szerint egy, a magyar kormány által vita nélkül átvett uniós rendelkezés nyomán szeptembertől már csak olyan gázkazánokat lehet itthon újonnan üzembe helyezni, amelyeknek a hatásfoka eléri a 86 százalékot. Ezt a szintet csak a kondenzációs kazánok tudják teljesíteni, amelyek legalább kétszer annyiba kerülnek, mint a piacon lévő olcsóbb kazántípusok. Ráadásul a beszerelésükhöz a kéményt is újra kell bélelni, ami további 4-500 ezer forintos kiadást jelenthet – írják közleményükben.

Az LMP szerint a Fidesz “ezzel az intézkedéssel sokszorosan visszaveszi a hatalmas rezsicsökkentésként beharangozott 10 százalékos gázármérséklést, a vezetékes gázt pedig kizárólag a legtehetősebbek számára hozzáférhető fűtőanyaggá teszi.”

A párt úgy látja:a lépést olyan komplex támogatási rendszer bevezetésével kellene összekötni, amely segíti a lakosságot a kazáncsere költségeinek előteremtésében, illetve az otthonok hőszigetelésében, a nyílászárók cseréjében. Megjegyzik: a lakások energiahatékonyságának növelése nélkül “az új kazánnal termelt hővel is az utcát fogják fűteni az emberek”, így a beruházás nem térül meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik