Belföld

Magukra hagyták az idősotthon lakóit

csókakő (csókakő)
csókakő (csókakő)

Hiába fizették a lakók az ellátási díjat, az üzemeltető alapítvány nem rendezte a számlákat.

Több mint ötvenmilliós közmű-, bérletidíj- és egyéb tartozást halmozott fel a csókakői idősotthont üzemeltető Jobb Otthon alapítvány, ami több mint egy évvel ezelőtt egyszerűen abbahagyta a villany-, víz- és gázszámlák kiegyenlítését – írja az Index. Tették mindezt annak ellenére, hogy az ottlakó idősek rendszeresen fizetik az alapítványnak a havi 89-104 ezres ellátási díjat, amit évente átlagosan 45 millió forint állami normatíva is kiegészít. Ha nem rendezik a tartozást, az E.ON kikapcsolhatja a közműszolgáltatást.

Az otthon egyik lakója elmondta: nem törődnek velük, mindent maguknak intéznek az otthonban. Azt a kis szobát is ő újította fel, ahol feleségével él, nekik kell takarítani is. Orvost is maguknak kellett keresniük, miután az otthonba már nem járnak ki, mert ezért sem fizetett a fenntartó. Az ételallergiára, cukorbetegségre sincsenek tekintettel, egyféle étel jár a lakóknak, amit vagy megesznek, vagy nem.

Pedig amikor hat éve beköltöztek, több mint hárommillió forintot fizettek egy szobáért, ezen felül fizetik az egyre nagyobb havidíjat, jelenleg 89 100 forintot. Jellemző az is, hogy például külön fizetnek az alapítványnak 1550 forintot kábeltévére, de az utóbbi időben csak hibaüzenet jelent meg a képernyőn: ezt a pénzt sem továbbították a szolgáltatónak.

Nem kell komolyan venni az időseket

Az alapítvány vezetője szerint az idősek a környezetváltozás miatt nyűgösek, az a bajuk, hogy a konyhán nem úgy főznek, ahogy megszokták, ezért nem kell komolyan venni minden panaszukat – osztotta meg tapasztalatait Csókakő polgármestere, hozzátéve, hogy ők komolyan veszik az idősek problémáit, de nincs eszközük a helyzet megoldására. A tartozásokról az önkormányzat sokáig csak mendemondákból értesült, míg a vízszolgáltató hivatalosan meg nem kereste őket azzal, hogy mekkora baj van, ezután derült fény további közműtartozásokra is.

Az alapítvány megbízott egy embert azzal, hogy tegye rendbe a zűrös ügyeket, végül olyan hiányosságokat tárt fel, hogy jobbnak látta, ha feljelentést tesz saját munkahelye ellen. A NAV ennek nyomán költségvetési csalás ügyében nyomoz, a férfit pedig kirúgták, sőt az alapítvány meg őt jelentette fel.

Az alapítvány vezetője azzal mentegetőzik, hogy a tartozásokat részben az okozta, hogy rossz mérők voltak felszerelve az otthonban, bíróságon vitatják a szolgáltató követeléseit. Szerinte a bentlakóknak havi 170 ezer forintot kellene fizetniük azért, hogy fenntartható legyen az otthon. Ez azonban túlzásnak tűnik – az Index utánanézett, és még a legdrágább magánotthonokban is csak 142 ezer forintos havidíjat talált.

Logikus megoldás: az állam

Szembetűnő, hogy az alapítvány az évi 320-350 milliós összbevétel jelentős részét bérekre és járulékokra költötte 2011 és 2013 között, 2014-ben már azonban a járulékokat sem fizették be, ez újabb ötvenmilliós elmaradást jelent.

Az egyetlen logikus megoldás, hogy az állam veszi át az otthon üzemeltetését. A Fejér megyei szociális- és gyámhivatal határidőt adott az alapítványnak a helyzet rendezésére, de ennek híján úgy néz ki, január 19-én felmondja az önkormányzat az alapítvánnyal kötött szerződést és az állam felügyelete alatt megkezdődik az intézmény teljes átszervezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik