Belföld

Debrecen is az útdíj ellen ágál

Az M35-ös autópálya a 4-es főút csomópontjától az ondódi lehajtóig húzódó, 2,5 kilométeres szakaszának díjmentessé tételét kezdeményezi a kormánynál Debrecen polgármestere.

Papp László, a Fidesz-KDNP városvezetője pénteki közleményében emlékeztetett: az elektronikus útdíjfizetési rendszer január 1-jétől történő megváltoztatásával az M35-ös autópálya Debrecent elkerülő szakasza a pálya mellett futó úgynevezett kollektorutak kivételével díjkötelessé vált.

Kifejtette: a megyei matrica bevezetése Debrecen vonatkozásában hordoz előnyöket, illetve hátrányokat is.
Előnye, hogy a megye északi részén élők számára lényegesen olcsóbbá teszi az autópálya használatát. Ezáltal a Polgár-Görbeháza-Hajdúböszörmény térségében élők a korábbiakhoz képest lényegesen olcsóbban tudják autópályán elérni Debrecent, így a forgalom jelentős része nem terheli sem Józsát, sem pedig Debrecen északi, északnyugati részét, a Böszörményi út mentén élőket – részletezte a polgármester.

Papp László ugyanakkor kifogásolta, hogy a 4-es főúton, Hajdúszoboszló irányából érkezők jelenleg nem tudják díjmentesen használni az elkerülő utat, mivel az M35-ös autópályának a 4-es főút csomópontja és az ondódi lehajtó közötti 2,5 kilométer hosszúságú szakasza is fizetős.

Ezen szakasz díjkötelessé válásával valószínűsíthető, hogy a 4-es főút városi szakaszán az átmenő forgalom, illetve az abból származó negatív hatások növekedni fognak – jegyezte meg a debreceni városvezető.

Minderre tekintettel “Debrecen képviseletében kezdeményezem a Kormánynál, hogy az M35 jelű gyorsforgalmi út – 4. számú főút csomópontja és a kollektorpályákkal elérhető ondódi körforgalom közötti szakasz kerüljön ki a díjfizetési kötelezettség hatálya alól. Ennek elfogadása esetén a teljes Debrecent elkerülő úthálózat díjmentesen használható lenne a kollektorpályák bevonásával” – írta közleményében Papp László, hozzátéve: ezáltal nem sérül a területalapú matricarendszer funkciója, és az átmenő forgalom sem terhelődik Debrecen útjaira.

Az M35-ös autópálya és a 4-es főút említett csomópontjában pénteken kora délután egyórás demonstrációval tiltakozott az MSZP debreceni szervezete “a Debrecen város elkerülő útjainak 4-es főútvonal felőli megközelíthetősége fizetőssé tétele ellen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik