Belföld

Véget ért a kéknyelv-járvány

Feloldották a forgalmi korlátozást Békés megye minden állattartó telepén, miután a vizsgálatok kimutatták, hogy nincsenek újabb megbetegedések, és a tisztulási idő is lejárt – írja a beol.hu.

Október 26-án jelentették Békés megyéből a járvány kitörését, azóta még két hullámban fertőződtek meg az állatok. Leggyakrabban szúnyogcsípéssel, vagy hordozóeszközzel (például injekciós tű) terjed a kór, de emberi szervezetre nem veszélyes.

A szájból kilógó kék nyelv, ami a betegség nevét adja, igazából az egyik legritkább tünet. A kérődző állatokra veszélyes orbivírus a vérereket támadja, magas lázat, orrfolyást, tüsszögést, pár nappal később pedig véres fekélyeket, sántaságot, vetélést okoz.

Összesen 40 állatorvos dolgozott a fertőzés leküzdésén, 64 nagylétszámú és 1817 kislétszámú állattartó telepen végeztek klinikai vizsgálatokat. A betegségre fogékony állatokat rovarirtó szerrel kezelték, a telepek körüli 100 hektárnyi területen földi kémiai, 1200 hektárnyi területen pedig légi szúnyogirtást végeztek.

Lejárt a 40 napos tisztulási idő is, a hatóság január 9-től feloldotta a békési telepeken az állatok ki- és beszállításának korlátozását – írja a portál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik