Belföld

Orbán legújabb kihívásai

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A legnagyobb visszhangot a vasárnapi zárva tartás keltheti a következő hónapokban, a devizahitelek rendezése is tovább oszthatja a társadalmat.

Látványos csökkenésnek indult a Fidesz támogatottsága az önkormányzati választások után – írja elemzésében a Policy Agenda. A miniszterelnök érezhetően keresi a kitörési lehetőségeket. Az intézet utánanézett, hogy milyen ügyek várhatóak a következő félévben és ezekből melyek lehetnek azok, amelyek mélyítik a kormánypártok válságát.

A vizsgálatot a Politikai Hatás Indexszel értékelték, mely a várható törvényeket, kormányzati intézkedéseket, politikai vitákat azok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása, a politikai kommunikációs lehetőségek és a lehetséges konfliktusok alapján mutatja be.

A legkomolyabb ügy a március közepén életbe lépő vasárnapi zárva tartás lesz – a következő két hónapban folyamatosan arról szólnak majd a hírek, hogy hol várhatóak leépítések, hogyan áll a népszavazás előkészítése, hol kapnak mentességet az üzletek. A társadalom szinte minden rétegét érinti a változás, kiemelt érdeklődés övezi majd a jogszabály életbe lépése utáni első néhány hétvégét is. Ha a kormány kitart amellett, hogy ez az intézkedés nem a vasárnapi zárva tartásról, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szól, akkor más területen is kénytelen lesz lépni, ami viszont felerősíti a vitát.

A kitörési pontot abban látja Orbán Viktor, hogy ellenségképeket vázol fel, a sajátjait az ellenük való harcban próbálja összetartásra bírni. A január végén, február elején meghirdetendő Országvédelmi Akcióterv egyszerre több ellenfél ellen hirdet háborút – erős bevándorló-ellenességre, a „fizetett külföldi ügynökök” elleni harcra lehet számítani. A német kancellár közelgő látogatása miatt egyelőre nem lesz kifejezetten az Egyesült Államok ellen irányuló intézkedés, de várható például a kitiltást lehetővé tevő szabályozás meghozása.

A lépés komoly vitát fog kiváltani, de ez érdeke is a Fidesznek, a szavazók számára erős üzeneteket tudnak közvetíteni, miközben elveszik a médiafelületet olyan kényes ügyek elől, amit inkább túlélne a kormány.

Tavaszra a devizahitelesek számára kézzelfoghatóvá válnak a hitelek forintosítása és a tisztességtelen hitelezési gyakorlat miatti változások. Ez komoly vitákat vált ki és több részre osztja a társadalmat – lesznek nyertesek és vesztesek, és persze kívül maradók is, akik úgy érzik, hogy az adóforintjaikból okoznak másoknak pozitív változást.

A negyedik legfontosabb téma a várakozások szerint a kormányzati politikusok meggazdagodása és a korrupciós botrány lesz. A kormánynak fontos, hogy új ügyek ne kerüljenek elő, mert ez felgyorsítja népszerűségvesztésüket – ha ezt nyárig nem tudják kezelni, súlyos következményekkel számolhatnak.

Komoly belpolitikai vihart kavar majd a német kancellár és az orosz elnök látogatása. Mindez utcai demonstrációkhoz is muníciót adhat, de előreláthatóan nem fogja tartósan fenntartani a közvélemény érdeklődését.

Ha a kormány nem hibázik többet, akkor az útdíj kiterjesztése miatti felháborodás néhány hát alatt lecsenghet, a dugódíj viszont újra felszínre hozhatja a kérdést és mivel a probléma jelentős tömegeket érint, komoly károkat okozhat a kormánynak.

A veszprémi időközi választás önmagában nem került be a legfontosabb ügyek közé, de csökkent is a tétje azzal, hoy május elejéig a tapolcai körzetben is időközi választást kell tartani. Ha a két voksolásból bármelyiket elveszti a Fidesz, megszűnik a kétharmad, ami erősítheti a párt bukási spirálba kerülését, de önmagában nem eredményezné azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik