Belföld

Súlyos büntetés járhat a közös fűszívásért

Fuves-cigi(210x140).jpg (joint, füves cigi, )
Fuves-cigi(210x140).jpg (joint, füves cigi, )

Barátjával együtt szívta a spanglit egy főiskolás, mégis terjesztésért kell bíróság elé állnia. A TASZ szerint inkább a korrupt politikusokat kellene üldözni ahelyett, hogy alkalmi fűfogyasztókra vadásznak.

Amikor a fiatalok együtt fogyasztanak kannabiszt, a füves cigit nem terjesztés céljából adják át egymásnak, mégis, ha a rendőr elkapja őket, akkor könnyen kábítószer-terjesztőnek minősülhetnek – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ez történt egy budapesti főiskolással is, akinek annyi volt a bűne, hogy egy barátjával együtt elszívott egy spanglit, a rendőrök pedig tetten érték őket. Azt gondolta, fogyasztóként megúszhatja komoly büntetés nélkül, viszont mivel magára vállalta, hogy átadta a spanglit a haverjának, kábítószer-terjesztés miatt eljárást indítottak ellene.

Ekkor a főiskolás a TASZ jogsegély-szolgálatához fordult. A különbség a fogyasztót és a terjesztőt terhelő jogkövetkezmények közt elég nagy: a fogyasztó választhatja a hat hónapos elterelést, ami nem jár büntetett előélettel. A terjesztő viszont bekerül a bűnügyi nyilvántartásba és tette két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyben múlt csütörtökön tartottak tárgyalást, ezen a TASZ ügyvédje azt kérte, hogy függesszék fel a büntetőeljárást a főiskolás ellen, mert valójában nem terjesztette a kábítószert, csak közösen fogyasztották. Ezt a bíróság elutasította.

2002-ben a Büntető Törvénykönyvbe bekerült a közös fogyasztás céljából történő átadás, így a spanglit közösen szívók is választhatták az elterelést. 2004-ben azonban ezt a lehetőséget az Alkotmánybíróság megszüntette, mert szerintük ez kiskapu a terjesztőknek arra, hogy fogyasztóként kerüljék el a büntetést.

A TASZ felhívja a figyelmet arra, hogy az állam évente több ezer fiatalt hurcol meg azért, mert olyan növényt fogyasztanak, melyet veszélytelennek ugyan nem lehet nevezni, de az alkoholfogyasztással és dohányzással szemben még egyetlen halálesetet sem okozott. A fűszívók nagy többsége alkalmi fogyasztó, egyébként a társadalom hasznos tagja, az ő üldözésükre költenek el több milliárd forintot minden évben. Ezt a pénzt és energiát fordíthatnák inkább a korrupt politikusok üldözésére – véli a TASZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik