Belföld

Nincs pénz: évközben bezár két gimnázium

Az Államkincstár felfüggesztette a finanszírozást, a lehetséges fenntartó pedig visszalépett, ezért hétfőtől valószínűleg bezárják a szegedi Rogers Gimnáziumot és a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát. A Rogers Gimnázium diákjait átveszi egy másik iskola, de a szakiskolások közül 69-en nem tudják folytatni a tanulást. Összesen 182 pedagógus kerül utcára.

A Délmagyar.hu értesülései szerint már októberben felfüggesztette a támogatást a Magyar Államkincstár, és eddig bírta magát fenntartani a Rogers Gimnázium. Az sem biztos, hogy a tanárok januári bérét ki tudják fizetni.

Eredetileg azt akarták bejelenti a hétfői szülői értekezleten, hogy új fenntartó veszi át az alapítványi iskolát, de ők visszaléptek, mert kiderült, az évközben átvett diákok után nem jár központi támogatás.

Az alapítványi iskolába 370 diák jár. Hogy hol tanulnak hétfőtől, egyelőre még senki nem tudja.

Az MTI megkeresésére Varga Márta, a kormányhivatal kommunikációs vezetője azt mondta, a Csongrád megyei kormányhivatal megkezdte a tanköteles korú diákok további oktatását végző intézmények felmérését. A délmagyar.hu arról ír, sok esetben különbözeti vizsgát kell tenni a tanulóknak, a kommunikációs vezető viszont azt állítja, a kijelölt iskolák nem tagadhatják meg a felvételt. A diákok és a szüleik eldönthetik, hogy hová íratják be a tanulókat.

Előreláthatóan a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium veszi át a diákok többségét, de új osztály indításához az állami intézményfenntartó központ engedélyére is szükség van. Sokan azonban nem szeretnének az Eötvös-gimnáziumba menni, mert a végzősöknek például kémiából, fizikából és biológiából különbözeti vizsgát kell tenniük. Sokkal nagyobb probléma azonban, hogy ragaszkodnak a tanáraikhoz is, őket viszont az iskola nem tudja alkalmazni – írja a portál.

A 270 szakképző iskolás diák helyzete még kérdésesebb. Főleg azé a 29 kisgyermekgondozóé és 40 gyógymasszőré, akik nem is tudják folytatni szakmájukat, mert sehol máshol nincs ilyen képzés a városban. Varga Márta nekik azt ígérte, segítenek felvenni a kapcsolatot más, megyei középiskolákkal.

A Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola is bezárja a kapuit, ott 113 pedagógus tanított. Náluk különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával, ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást a NAV. A fenntartó itt is az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik