Belföld

Volt államtitkár is nekiment a napelemadónak

Illés Zoltán (Illés Zoltán)
Illés Zoltán (Illés Zoltán)

Illés Zoltán szerint a kormányzat a gazdaság kerékkötőjének tartja a környezetvédelmet.

Három napja derült ki, hogy az idei évtől kezdve környezetvédelmi termékdíjat rónak ki a napelemekre is – ez kilogrammonként 114 forintot jelent, egy modul esetében 2000-2500 forintos áremelkedést.

Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára a Professzorok Batthyány Köre decemberben kiadott állásfoglalására írt reflexiójában reagált a legújabb kormányzati döntésekre – írja az Index. Illés szerint Magyarország biztonságos energiaellátásának egyik sarokkőve lehetne a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése. Ezzel és a világ minden részén tapasztalható folyamatokkal ellentétes az, hogy adót vetnek ki a napelemekre, ráadásul a savas akkumulátorok termékdíjának dupláját.

A termékdíj elvileg az adott termék környezetkárosító hatása miatt kiszabott „zöld adó”, ami eredeti céljával ellentétesen egy környezetkímélő, megújuló erőforrást sújt – hívta fel a figyelmet Illés. Szerinte a természeti értékek védelmét a gazdasági érdekcsoportokkal szemben az is nehezíti, hogy a környezet- és természetvédelem gyakorlatilag teljesen eltűnt a kormányzati struktúrából, a szakterületnek nincs önálló képviselete a kormányzatban, így csúszhatott át minden visszhang nélkül a napelemeket büntető termékdíj is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik