Belföld

Magyar csoda Csikóstőttősön: egy virágzó település virágzó polgármestere

Csikóstőttős szépen fejlődő település a Dél-Dunántúl három megyéje határán. Épülése, szépülése tempóját talán csak egy valami múlja felül: a polgármester gyarapodása, aki egyéni és társas vállalkozóként is szépen szerepel pályázatokon. A képet egyebek mellett az árnyalja, hogy a tízmilliós pályázatokat elbíráló szervezetnek is ő az egyik vezetője. Más rangos pozíciókat is betölt Pintér Szilárd, és ezek furcsa mód valahogy mind kötődnek egymáshoz.

Csikóstőttős polgármestere, Pintér Szilárd 1998 óta végzett munkásságát 2012-ben Bezerédj István-díjjal is elismerték a tolnai megyenapon, „a helyi hagyományokat megőrző településfejlesztő, közösségépítő tevékenysége, az országos elismertséget is szerzett Pajtaszínház létrehozása és kistérségi kulturális centrummá fejlesztése, a helyi lakosság életkörülményeinek javítása, a környezettudatosság kialakítása terén elért eredményei, értékteremtő munkája” okán.

Pintér Szilárd azonban nem állt meg a polgármesterségnél. Az ambiciózus vidéki politikus:

  • a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség – egy tolnai LEADER-közösség – elnökségi tagja,
  • a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás ügyvivője, korábban elnöke,
  • a Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulás elnöke – ha ezzel kapcsolatban ma vannak is jogi aggályok
  • egyéni vállalkozó
  • és egy 2013 közepén alakult Kft., az APIÉPKER egyik vezetője és tulajdonosa. 

Az igazán zseniális azonban nem az, hogy miként bírja szusszal Pintér Szilárd ezt a temérdek tennivalót, hanem a mód, ahogy a különböző posztokat pókhálószerű rendszerben elfoglalva kendőzetlenül gyarapodik.

Pintér Szilárd
Fotó: MTI/Tóth Ferenc

Baljós árnyak

A rendszer, amelyet a független, ám információink szerint a Fidesz bizalmát is bíró polgármester épített hibátlanul működött egészen 2015 elejéig, amikor is a tolnai kormányhivatal törvényességi felhívással élt a Dombóvár és Környéke Kistérségi Ivóvízminőség-javító Társulás felé. Az ugyanis elmulasztotta a 2014-es önkormányzati választás után újraszavaztatni az elnök személyét, holott ezt a ciklusváltásnál meg kellett volna tenni. Mi több, a legutóbbi, novemberi ülést sem a magát a jelek szerint még mindig elnöknek tekintő Pintér Szilárdnak, hanem a korelnöknek kellett volna összehívnia. Nem került rá a dombóvári jegyző szignója sem az ülés jegyzőkönyvére, ami szintén törvénysértő. Az ügy pikantériája, hogy a szóban forgó jegyző több alkalommal, eddig tudomásunk szerint sikertelenül próbált meg Pintér Szilárdtól adatokat kikérni a társulásról.

Azt egyelőre nem tudni, milyen titok lappanghat a társulás körül. Az azonban bizonyos, hogy egy 2,4 milliárdos közösségi támogatásból megvalósuló, összesen 2,8 milliárdos projekt gazdája, amelynek kivitelezője az Alisca Bau Zrt., ami később még érdekes lesz.

Vállalkozni frissen, fiatalosan

Érdekes momentum lehetett, amikor a dombóvári képviselő-testület előtt a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás 2014 közepén beszámolt tevékenységéről. Az előterjesztés szerint ennek elnöke akkor Pintér Szilárd volt, most információink szerint ügyvivőként végzi ezt a feladatát.

Büszkeséggel tölthette el ugyanakkor, amikor a társulás településein 2013-ban elnyert pályázatok kerültek szóba. Egy LEADER-pályázaton ugyanis 10,4 millió forintot nyert Pintér „Magánszálláshely kialakítása Csikóstőttősön” című pályázatával. Érintett volt egy másik projektben is: az APIÉPKER nevű társaság pár száz forint híján 20 millió forinttal gazdagodott, a pályázat rövid megnevezése „Vállalkozás létrehozásának támogatása illetve működési feltételek javítása, korszerűsítése Csikóstőttősön” volt.

Az APIÉKPER sok korszerűsítésre aligha volt rászorulva, a céget ugyanis a nyertes pályázat évében, 2013-ban alapította Pintér Szilárd és Szondi Ákos. Ők a tulajdonosai és a vezetői is a társaságnak.

Az elnyert pályázatok apró szépséghibája talán, hogy azon a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség nevű LEADER-közösségen keresztül jutott a pénzhez Pintér és a hozzá kötődő cég, amelynek a csikóstőttősi polgármester egyben elnökségi tagja is.

Úgy tudjuk továbbá, hogy a pályázatokat annak a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulásnak a munkaszervezete készítette, amelyet ugyancsak Pintér vezet. Ami nem baj, ha a polgármester fizetett a pályázatírók munkájáért, ezt azonban eddig nem sikerült megtudnunk.

Ömlik a víz – dől a lé?

A 2010-es özönvízszerű esőzései a Dél-Dunántúlon is sok települést megviseltek, Csikóstőttőst több alkalommal is elöntötte a közeli Hábi és Baranya csatorna, a településen ezt követően épült meg egy árvízvédelmet is szolgáló, töltésre tervezett kerékpárút.

Feltehetően 2010 viharos évében ismerte meg Pintér az Alisca Bau fiatal vízügyi szakemberét, Szondi Ákost, aki 2010 szeptemberétől fióktelep-vezetőként egyebek mellett a csikóstőttősi szennyvízrendszer kiépítéséért és a belterületi vízrendezési munkákért felelt a településen.

Az ismeretség szépreményű gyermeke a már említett APIÉPKER Építőipari és Kereskedelmi Kft. A csikóstőttősi székhelyű cég két tulajdonosa és ügyvezetője Pintér és Szondi, és amint írtuk, már a megalakulás évében a társaságra mosolygott a szerencse egy 20 milliós LEADER-pályázat képében.

A társaság főtevékenysége „folyadék szállítására alkalmas közmű építése”, illetve ami ezek köré illik: útépítés, bontás, egyebek.

Érdekes egybeesés, hogy feltehetően éppen ilyen tevékenységre lehet szükség Szondi munkahelyén, az Alisca Baunál a közel 3 milliárdos ivóvízminőséget javító projektben Dombóvár térségében, ha netán alvállalkozókat keresnének.

A polgármester hallgat

Természetesen megpróbáltuk megkérdezni Pintér Szilárdot is a szépen muzsikáló hálózatról. Egyebek mellett arról, hogy nem összeférhetetlen-e a LEADER-szövetségben betöltött elnökségi tiszte az elnyert pályázatokkal, hogy fizetett-e a nyertes pályázatokért a kistérségi társulás munkaszervezetének, ha pedig az APIÉPKER alvállalkozóként beszállt vagy beszállna a 2,8 milliárdos ivóvízprojektbe, nem aggályos-e, hogy ő – volt – a projektgazda társulás elnöke.

Arra pedig végképp kíváncsiak lettünk volna, hogy mi állhat azokban a közérdekű dokumentumokban, amelyek átadását a vízminőség-projekt társulási elnökeként megtagadta Dombóvár jegyzőjétől.

Pintér Szilárd írásban feltett kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik