Belföld

Orbán maga után vitette a kisbuszát Párizsba

orbán viktor kisbusza (orbán viktor)
orbán viktor kisbusza (orbán viktor)

A külföldi vezetőknek általában elég a fogadó ország által biztosított szállítás, a magyar kormányfő ebben is kivételt képez. A protokoll durva felrúgása mellett ebből nagyobb baj is lehet.

Orbán Viktor a vasárnapi párizsi terrorellenes tüntetésre érkezve saját Volkswagen kisbuszából szállt ki a francia elnöki palota előtt – írja a Népszava. A kormányfő az OTP-csoport magánrepülőgépével utazott a francia fővárosba, de a párizsi felvételeken látható volt, hogy a francia elnöki palotánál saját magyar rendszámú kisbuszából száll ki a francia elnöki palotánál.

A lap korábban többször beszámolt arról, hogy a miniszterelnök rendre külföldi úticéljaihoz rendeli megszokott autóját, amelyet általában két biztonsági gépkocsi kísér. A fogadó országok biztonsági erői nem egyszer fejezték ki aggodalmukat a kormányfő utazási szokásai miatt, a diplomáciai hivataloktól ugyanis protokoll-autót, akár kisbuszt is igénybe vehetne Orbán. A protokoll felrúgása durva udvariatlanság, ráadásul a TEK járművei nem rendelkeznek diplomáciai védettséggel.

 Orbán Brüsszelbe is kivitette a kisbuszt. Fotó: AFP / Thierry Charlier

Ha Orbán fegyveres testőrökkel utazik, engedély szükséges a fegyverek országhatárokon át való szállításához. Ennek hiánya súlyos büntetést vonhat maga után. Közúti incidens, akár csak egy koccanás esetén is kellemetlen szituációba keveredhet a miniszterelnök és kísérete.

Saját konvojt Orbánon kívül csak Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök követel meg magának, de nekik speciális járműveik vannak kiemelt védelmi rendszerrel. Orbán VW Multivan kisbusza azonban szériagyártmány, ráadásul az alapvető biztonsági minimumoknak sem felel meg.

Orbán vasárnap délután indulhatott vissza Párizsból, de nem egyenesen Budapestre repült, hanem leszállt a svájci Zürichben, hogy részt vegyen a FIFA hétfői gáláján. A magángép óránként kétmillió forintba kerül, a biztonsági kíséret többezer kilométeres közúti utaztatása további milliós költséggel járhat.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnökségi Sajtóiroda vezetője szerint a magyar sajtó egy része „sajnos ismét kisstílű vagdalkozásba fogott, még mielőtt megismerkedtek volna az alapvető tényekkel”. Közölte: a francia külügyminisztérium arra kérte a résztvevő állam- és kormányfőket, hogy önállóan, „saját módon” jussanak el a megadott gyülekező helyszínre, „így a városi közlekedést is a magyar hatóságoknak kellett megszervezniük”. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik