Belföld

Káosz a Széll Kálmán téren: kezdődik az átépítés

Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)
Széll Kálmán tér (Széll Kálmán tér)

Ma indul az egykori Moszkva tér felújítása, ami az eredetileg tervezett két év helyett 440 napot vesz majd igénybe – írja a Népszabadság.

Míg a Kossuth tér felújítására 25 milliárdot költöttek, addig Budapest egyik legforgalmasabb közterére alig az ötödét. A Széll Kálmán téren ma kezdődnek a munkálatok, és jövő februárra fejeződnek be – derül ki a Népszabadság cikkéből.

A munkára szánt időt azért kellett lerövidíteni, mert az Uniós forrásokból finanszírozott projekttel legkésőbb 2016 elején el kell számolni. Az Azonban kérdéses, hogy tudják-e majd tartani a határidőket, mert ez eddig sem igazán sikerült. Az eredeti menetrend szerint még 2012-ben le kellett volna bonyolítani az engedélyezési eljárást és a kivitelezői tendert, ám ez jóval tovább tartott, mint gondolták. A pályázatot így csak 2014 elején hirdethették meg, ráadásul a vesztesek megtámadták az eredményt.

 
Fotó: Hír24 

A BKK végül ugyan győzedelmeskedett, de a per és a választások miatt csak tavaly novemberben írhatták alá a kivitelezői szerződést a győztes –KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta – konzorciummal. A cégek 5,3 milliárdért vállalták a munkát. Időközben a kormány és a főváros is jelentősen emelte a projekt támogatását, bár ebből a vágánycsere viszi el a legtöbbet. A tér arculatformálása a győztes pályázat becslése szerint 1,3 milliárdba kerül. (A koncepciótervet készítő Finta Stúdió annak idején 3 milliárdra becsülte a minimálprogram költségét.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik