Belföld

Ezt is megértük: a Fidesz radikálisabb, mint a Jobbik

Rárepült a Jobbik a bevándorlásügyre: rendszabályoznának, bezáratnának, átfésülnék az országot, de nem muzulmánoznak és terroristáznak. Összehasonlító elemzés ruhalopással, hölgyek inzultálásával és taxival bevásároltató bevándorlómaffiával.

Kedves olvasó! Kinek a száját hagyták el ön szerint az alábbi szavak? „Az úgynevezett bevándorlás- és menekültkérdés kínos módon feszíti Európát. Most szembesülünk a következményekkel. Megalapozott kimondani, hogy ki kell tenni Európára a megtelt táblát; az a kísérlet, hogy külföldiekkel töltsük fel az országot, kulturális összetűzések melegágya, amelyben kódolva vannak a rendszerhibák.”

Nincs vége! „Nem megengedhető a magyarországi bevándorlás fokozása, amely így is időzített bomba. (…) Nem tudjuk, hol rejtőzködnek a potenciális terroristák, akik vagy eleve iratok nélkül érkeznek, vagy [a zöld határon] összetépik okmányaikat. (…) Az sem biztos, hogy az „igazi” menekültek tartását is az adófizetők pénzéből kell megoldani.”

Szóval? Íme három lehetőség:

-Rogán Antal (Fidesz)
-Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
-Orbán Viktor (A Magyar Emberek kétharmada)

Aki eltalálta a helyes választ (a második az), annak gratulálunk: önnek rendkívül kifinomult a szalonxenofóbia-detektora! A többek se csüggedjenek azonban, nincs semmi baj, az utóbbi napok bevándorlásügyben tett (a „szokásos baromság”-tól a „rémisztően ciki”-ig terjedő) nyilatkozatdömpingje után olvasó legyen a talpán, aki különbséget tud tenni. Orbán Viktor például ezt mondta a közrádióban, miután két hétig nem hallottunk felőle: „Meg kell védeni Magyarországot a bevándorlóktól.”Azt azért hozzátette, hogy itthon nincs terrorveszély, de ettől függetlenül a bevándorlás rossz, főleg a gazdasági. Ezt már vasárnap, a Charlie Hebdo-mészárlás okán rendezett másfélmilliós párizsi felvonuláson fejtette ki (miután felkerült a Le Monde szégyenlistájára és abszolvált egy csoportképet zsebre dugott kézzel), amely egyébként pont arról szólt, hogy csak azért sem félünk és csak azért sem gyűlölünk senkit.

A gazdasági bevándorlás csak bajt és veszedelmet hoz, meg kell állítani – mondta. Aki már itt van, „az nem okoz fejfájást”, de Magyarország nem lesz a bevándorlók célpontja. És a legszebb: „…nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.” A (francia) szélsőjobbot idéző szólamokra Rogán Antal kontrázott rá a köztévében a következőkkel: „Magyarországnak sem érdeke az olyan gazdasági menekültek befogadása, akik olyan tradíciókat hoznak magukkal, amelyek idegenek a magyar hagyományoktól.” Ha valaki nem értené: konkrétan a muzulmánokkal van baj, akik jelenléte „felborítja a keresztény országok belső rendjét”. Hogy konkrétan mi a baj velük, nem fejtette ki (robbantgatnak? hülyén imádkoznak?); a lényeg, hogy „az, hogy Magyarország magyar akar maradni, teljesen normális felfogás”.


Z. Kárpát Dániel

Borítékolható volt, hogy a Jobbik is rárepül a témára. Annak ellenére, hogy Vona Gábor pártelnök egy hónapja még azt mondta a Hír24-nek: a nyugati szélsőjobbnak jelenleg „a bevándorlás a legégetőbb kérdés, amivel viszont nekünk nincs gondunk, legalábbis egyelőre”. (…)”A Jobbik politikájának fontos eleme a kereszténység és az iszlám közti párbeszéd erősítése. Az Iszlám Állam megjelenésével még inkább létkérdés, hogy Európa ne idegenedjen el az iszlámtól, és az Iszlám Államban ne az iszlám kultúrát lássa. Az ISIS valójában az iszlám vallásnak árt a legtöbbet, és fontos, hogy képesen legyünk különbséget tenni a kettő között.” Z. Kárpát Dániel képviselő szerint, aki hétfőn szólalt meg az ügyben, nincs ellentmondás a Jobbik kemény bevándorlás-ellenes politikája és Vona engedékeny mondatai között: ez a vita nem a muszlimokról szól, „nem vallási kérdésként kezeljük, ez egy gazdasági kérdés: a lényeg a közbiztonság, az emberek szubjektív biztonságérzete. Magyarország természetesen keresztény ország, mégis hiba (mármint Rogán részéről – a szerk.) ebbe az irányba elvinni a vitát” – mondta a Hír24-nek.

Hogy akkor mi a baj a Jobbik szerint?

Hát a bevándorlóbűnözés!

Z. Kárpát szerint megtöbbszöröződött az utóbbi egy-két évben a Magyarországra érkező külföldiek száma, ami akkor is aggályos, ha nem cél-, csak transzferország vagyunk. Nem tudjuk ugyanis, hol vannak és miben sántikálnak azok a „nagyságrendileg tízezrek”, akik mindenféle ellenőrzés nélkül átsétálnak a zöld határon, vagy simán eltűnnek a hatóságok elől. Akikről tudunk, azokkal is csak a baj van: a balassagyarmati, debreceni helyzet a menekülttáboroknak hála lassan kezelhetetlen, rengeteg a vagyon elleni bűncselekény, „lelopkodják a száradó ruhákat, inzultálják a hölgyeket, panaszkodik a Penny Market is, van menekült, aki taxival vásároltat be magának a táborból”. A Fidesz nem tesz semmit: miközben „nagyon helyesen jobbikos módjára nyilatkozgatnak, felkértek több önkormányzatot, hogy ötezer négyzetméter területet bocsássanak rendelkezésre tábor gyanánt”.

A megoldás? Folyamatos felügyelet a zöld határokon, az elkódorgott menekültek összegyűjtése, a lakott területen működő táborok kiköltöztetése, amíg pedig tart az egész menekültkérdés felülvizsgálata, nem ártana bezárni a nyílt táborokat, azaz nem engedni ki senkit. Z. Kárpát szerint ez nem a terrorparáról szól, „bár, mint a mellékelt ábra mutatja, sosem lehet tudni. Én nem vagyok egy ijedős ember, de arra tettünk esküt, hogy a legkisebb biztonsági kockázat esetén is lépünk.”

Hát ez a Jobbik szokásos radikális álláspontja, amely kontextusba helyezve már nem is olyan radikális. Hangulatkeltés van, muzulmánozás viszont nincs, illetve nem jönnek azzal sem, hogy Magyarország a magyaroké – nagyon úgy tűnik, hogy eljutottunk oda (vagy legalábbis megtaláltuk azt az ügyet, amelyben) a Jobbik egészen visszafogott a Fideszhez képest, Vona Gábor pedig kedves, laza arc Orbán Viktorhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik