Belföld

Itt a riasztás, még nagyobb szélvihar jön

szelvihar(1)(960x640).jpg (szélvihar)
szelvihar(1)(960x640).jpg (szélvihar)

Míg korábban csak öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, már 11-ben lehetnek veszélyes széllökések, és a riasztást is kiadták.

Korábban Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a széllökések miatt. Vasárnap délelőtt azonban Baranya, Somogy és Tolna megyét is citromsárgára színezték. Ráadásul észak-nyugaton és -keleten is kiadtak riasztást, így ide bármikor megérkezhet a veszélyes szél – derül ki az OMSZ riasztásából.

Az esti órákban az országot dél felé elhagyó csapadékzónában havaseső, helyenként havazás előfordul, de megmaradó hó inkább csak a Mecsekben lehetséges. A északnyugati szelet kísérő legerősebb széllökések hétfő reggelig a Dunántúl keleti részén, a Kisalföldön, a Duna-Tisza közén, illetve az Északi-középhegység nyugati felén elérhetik a 60-80 km/h-t. Vasárnap este inkább csak átmenetileg veszíthet erejéből a szél, tartósabb mérséklődés hétfő napközben várható.

Vasárnap északnyugat felől a még kevésbé felhős helyeken is viszonylag gyorsan beborul az ég, csak estefelé kezd szakadozni észak felől a felhőzet. Megmaradó hó legfeljebb a Dunántúli-középhegység legmagasabb részein lehet, másutt nem várható. Ugyanakkor jelentős csapadék a Szentgotthárd-Szeged vonalban több helyen is lehet. A nyugati szél átmenetileg mérséklődik, majd napközben a hidegfront érkezését nagyobb területen ismét megerősödő északnyugati szél jelzi. A hőmérséklet menete igen érdekesen alakul: ország északi részén lesznek olyan helyek, ahol folyamatosan csökken a nap folyamán. A déli országrészben – ahol éjjel hidegebb volt – a front előtt délelőtt még néhány fokot emelkedhet, majd a csapadék megérkeztével hirtelen csökkenni kezd. A hőmérséklet dél körül 2, 7 fok között valószínű (a déli országhatár mentén még lehet 8, 9 fok is), késő este országszerte -1, +4 fok várható.

Hétfőn reggel, délelőtt az ország nagyobb részén még sok lesz a felhő, délután azonban egyre több helyen csökken a felhőzet, és a nap is kisüt. Főleg a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben maradhatnak estig erősen felhős területek. A nyugati, délnyugati szél az Alföldön, a főváros környékén és az Észak-Dunántúlon többfelé erős, néhol viharos lesz, másutt mérsékeltebb légmozgásra számíthatunk. Estére a szeles területeken is jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 6 és 10 fok között alakul, felhősebb keleti határvidéken lehet kissé hűvösebb.

Kedden az időként megnövekvő felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. Néhol ködfoltok képződhetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között alakul.

Szerdán átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, emellett több-kevesebb napsütés várható. Délutántól szórványosan alakulhat ki zápor. Az északnyugatira forduló szél helyenként megerősödik. Északkeleten foltokban köd képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik