Belföld

Öt év alatt ketten szavaztak a hírhedt HÖK-vezér ellen

Torok-Mark(960x640).jpg (Török Márk)
Torok-Mark(960x640).jpg (Török Márk)

A szegedi egyetem hallgatói képviseletének vezetőjét minden évben egyedüli indulóként, közfelkiáltással szavazza meg a választmány.

Perben áll az Átlátszó Oktatás blog a Szegedi Tudományegyetemmel, hogy kiderüljön: az intézmény hallgatói önkormányzatának (HÖK) 2007 óta regnáló elnökét, Török Márkot milyen pályázati anyaggal választják meg évről évre újra, illetve vannak-e kihívói és ők milyen anyaggal pályáznak. Ez azért is érdekes, mert a blog korábban több kétes ügyről beszámolt – kényszerítés gyanújával jelenleg is nyomozás zajlik egy ügyben, illetve az évek során szövevényes alapítványi és céges háló épült ki a HÖK berkeiben, mely révén több szórakozóhelyben is érdekeltek. Emellett a blog a kari HÖK-választásokkal kapcsolatban is beszámolt furcsaságokról.

Az egyetemi hallgatói önkormányzat (EHÖK) elnökét nem közvetlenül a hallgatók választják, hanem a kari hallgatói önkormányzatok delegáltjaiból álló választmány. Csavar a történetben, hogy a kari hallgatói önkormányzatok elnökeit az EHÖK elnöke jelöli ki.

A hallgatói önkormányzat és az egyetem azzal érvel a perben, hogy az EHÖK-elnöki pályázatokra nincs formai előírás, ezért nem adnak ki pályázati anyagokat a blognak. Ehhez képest az elnökválasztásra vonatkozó hirdetmények pályázati feltételként fényképes önéletrajzot, motivációs levelet és vezetői koncepciót írnak elő, 5-20 oldalas terjedelmi korláttal (a 2014-es felhívás kivételével).

 Török Márk. Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Nyolc hónapnyi pereskedés után a blog addig jutott, hogy sikerült megszerezni az elnökválasztási jegyzőkönyveket. Az üléseket a nyilvánosság kizárásával folytatták. Ezek menetrendje általában a következő: rögzítik az egyetlen érvényes pályázat beérkezését, majd az egyetlen pályázó, Török Márk ismerteti programját. Az alelnök a pályázó jelenlétében lehetőséget ad a kérdésfeltevésre, amivel a jelenlévők egyetlen alkalommal sem élnek, majd Török Márk elhagyja a termet, ekkor ismét lehet észrevételt tenni, de ehelyett újra néma csend van, ezután jön a titkos szavazás, ahol megválasztják Török Márkot. 2012-ben viszont az elnöki program ismertetése és a kérdésfeltevések is elmaradtak a jegyzőkönyvek tanúsága szerint.

A 25 ezer hallgató képviseletére jogosult EHÖK-elnököt 2010-ben és 2011-ben 36 igen szavazattal választották meg, nem szavazat és tartózkodás nélkül. 2013-ban 28 igen szavazat jött 0 nemmel és 0 tartózkodással, 2014-ben pedig 36 igen, szintén nem szavazat és tartózkodás nélkül. Egyedül 2012-ben volt 2 nem szavazat a 33 igen és a 0 tartózkodás mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik