Belföld

Négyen veszélyeztetik a Fidesz kétharmadot

Öt jelöltet vett nyilvántartásba a Veszprém megyei 1-es választókerületben szombati ülésén a helyi választási bizottság - tájékoztatta a választási iroda vezetője az MTI-t.

Mohos Gábor közölte, eddig három párt, valamint két független jelölt gyűjtötte össze és adta le az induláshoz szükséges mennyiségű ajánlást. A bizottság az ajánlásokat megvizsgálva szombaton nyilvántartásba vette Gerstmár Ferencet, az LMP, Kásler Árpádot, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt és Némedi Lajost, a Fidesz-KDNP jelöltjét, illetve a függetlenként induló Bősze Ferencet és Kész Zoltán. A döntés három nap múlva emelkedik jogerőre.

Szombat délig 23 jelölt vett fel aláírásgyűjtő íveket az egyéni választókerületi választási irodán – tette hozzá Mohos Gábor. Az időközi országgyűlési választáson – miként a múlt év áprilisi voksoláskor is – már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. Ezek leadására január 19-én 16 óráig van lehetőségük.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik