Belföld

Havi egymilliárdot fizetünk a minisztériumi vezetőknek

Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)
Lazar-Janos(430x286).jpg (lázár jános)

Míg 2012-ben még csak havi 712 milliós volt a minisztériumi bértömeg, ez tavaly októberre közel egymilliárdra nőtt – írja a Blikk.

Miközben egyre több az állami vezető, a második vonal is megdöbbentő növekedésről tett tanúbizonyságot mind létszámban, mind bértömegben. Utóbbi most már megközelíti az évi 12 milliárd forintot – derül ki a Blikk cikkéből.

A napilap által kikért adatokból kiderül, hogy míg 2012 februárjában 712 millió forint juttatást kaptak a fejesek a minisztériumokban, addig 2014 októberében már közel egymilliárdra rúgott ez az összeg. Ez azt jelenti, hogy alig két és fél év alatt negyven százalékkal többe kerülnek az apparátus élén dolgozók az adófizetőknek.

Az átlagfizetés szerényebb mértékben nőtt, míg három éve 662 ezer forintot kaptak fejenként az apparátus vezető beosztású tagjai, addig ősszel már 710 ezret kasszíroztak átlagosan.

Emellett az is kiderült, hogy hiába hirdet időnként kisebb bürokráciát, állami rezsicsökkentést a kormányzat, csak szaporodnak a vezetői íróasztalok a tárcáknál. Két és fél éve még csak 119 állami vezető volt, és 957 vezető tisztségviselő (főosztályvezető, osztályvezető stb.), most ősszel 1402-re ugrott a számuk.

A rekorder minden tekintetben a Lázár János miniszter által vezetett Miniszterelnökség, amely 2012-ben még akár a takarékos állam mintaképe lehetett, mivel a rendszeres és nem rendszeres havi juttatások éppen csak meghaladták a 24 millió forintot. Ez mostanra megtízszereződött: 235 millió forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik