Belföld

Templomokat is megrongált a nógrádi földrengés

földrengés (földrengés)
földrengés (földrengés)

Az elmúlt egy hét alatt kilencvenre emelkedett az újévi földrengések után bejelentett káresetek száma.

Angyal Eszter elmondta, hogy csütörtökig 33 településről 90 bejelentés érkezett, ezek közül kettő igényelt beavatkozást: Szécsényben és Magyarnándorban egy-egy, veszélyesen megdőlt kéményt bontottak vissza a tűzoltók.

A bejelentett károk többsége vakolathullásokról, padló- és falrepedésekről számolt be. Galgagután a falumúzeum épülete rongálódott meg. Két templom, a kishartyáni és magyarnándori fala megrepedt a földmozgások miatt, utóbbi településen károk keletkeztek a polgármesteri hivatal épületében is – tájékoztatta a Nógrád megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

Sándor István, Magyarnándor független polgármestere elmondta: a község római katolikus templomában a boltívek mentén keletkeztek repedések. A károkat már felmérték, de a helyreállítás pontos költségei egyelőre nem ismertek – közölte a polgármester, aki 2,5-3 millió forint közötti összeget valószínűsít.

Újév napján négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középső részén: előbb egy a Richter-skála szerint 3,9-es, majd egy 4,0-s erősségű rengés rázta meg Iliny község környékét. Ezeket 3,1-es, majd 2,8-as erősségű utórengés követte. Az ötödik, 2,1 erősségű utórengés január 7-én délután volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik