Belföld

Erre készülhet Putyin Orbánnál

Putyin(210x140).jpg (putyin, )
Putyin(210x140).jpg (putyin, )

Az oroszok célja, hogy megmutassák Európának, van olyan tagállam, amely szilárdan támogatja Putyint – derül ki a VS.hu cikkéből.

A vizit várhatóan egynapos lesz, és még nem dőlt el, hogy Putyin egyáltalán megszáll-e egy éjszakára is Budapesten, vagy még az érkezés napján hazautazik – tudta meg a VS.hu. Szerintük egyelőre csak annyi konkrétumot lehet tudni az útról, hogy az orosz elnök szovjet katonasírokat fog megkoszorúzni, és persze találkozik majd Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Energetikai ügyek nem valószínűek

A hírportál kormányzati forrásai szerint az orosz fél célja az lesz, hogy demonstrálhassák: van olyan EU-tagállam, melynek fővárosában még most is szívesen látják bilaterális találkozó keretében, és van olyan kormányfő, aki szívesen mutatkozik vele a nyilvánosság előtt.

Ezek a várakozások azt valószínűsítik, hogy nem kerül napirendre energetikai ügy sem. Bár vannak nyitott kérdések ezen a téren, egy elnöki bejelentés súlyához legalább egy paksi bővítés vagy Déli Áramlat-kategóriájú ügy illene, de ilyen vélhetően nem kerül majd szóba.

Okoztak már meglepetést

A látogatás időzítése nem véletlen: március 19-20-án tartják azt az uniós csúcsot, amelyen minden bizonnyal szóba kerül majd az Oroszország elleni szankciók felülvizsgálata. Így Putyin a tagállamok megosztására játszik.

Mindemellett egy az orosz-magyar tárgyalásokban tapasztalatokkal bíró forrás szerint elképzelhető, hogy Putyinék az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen új ügyeket is felvetnek majd, ahogyan ez a múltban is megtörtént. „Általában nem jöttünk jól ki belőle, nekünk kellemetlen ügyekről volt szó” – mondta a VS.hu diplomáciai forrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik