Belföld

Az MSZP Merkellel küldetné el Orbánt

Az MSZP azt várja, hogy Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásán félreérthetetlenül jelezze Orbán Viktor miniszterelnöknek: nincs helye a demokratikus európai politikusok közösségében.

Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő szerint a világ egyik legbefolyásosabb politikusának azt is jeleznie kell a magyar kormányfőnek, hogy méltatlan a jövő Európai Uniójának alakításában való részvételre és egyúttal a magyar kormány irányítására. Szanyi további elvárásként fogalmazta meg a kancellár felé azt, hogy az európai integráció iránt elkötelezett, annak jövőjéért kiemelten felelős politikusként a magyar nyilvánosság előtt is adjon hangot kritikus véleményének.

A szocialisták azt kérik Angela Merkeltől, hogy “a nyílt és objektív politizálás” jegyében találkozzon a magyar demokratikus ellenzék képviselőivel, mindenekelőtt az MSZP vezetőjével. Az EP-képviselő szerint Angela Merkel látogatása elé a magyar emberek többsége nagy várakozással tekint. Ezt a várakozást az a remény táplálja – folytatta – , hogy “ez a nagy formátumú és hatalmú politikus” felismeri a történelmi esélyt és a magyar nép mellé áll, hogy az saját erejéből – Európa támogatásával – megszabadulhasson “az Orbán-rezsim antidemokratikus önkényétől”.

Szanyi Tibor szerint Angela Merkel ezzel morális és politikai értelemben viszonozhatná Németh Miklós és Horn Gyula a határnyitással kapcsolatos tetteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik