Belföld

RTL Híradó: újabb gyanúsan eladott ingatlanok a Belvárosban

Decemberben 42 millió forint helyett 29 millió forintért vehetett meg egy cég egy belvárosi üzlethelyiséget a bérlőknek járó kedvezménnyel – bár nem volt bérlő. A Helping Hungary Kft. korábban két másik, nagyértékű ingatlant is így szerzett meg az RTL Híradó információi szerint.

Az RTL Klub Híradója szerint a decemberben eladott ingatlan egy Október 6. utcai élelmiszerbolt, amelyet a Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester vezette belvárosi önkormányzat a bérlőnek járó 30 százalékos kedvezménnyel értékesített: a Helping Hungary Kft. 154 ezer forintos négyzetméterenkénti árat fizetett. Az önkormányzat maga mérte fel, hogy a környéken mennyibe kerülhetnek az ingatlanok. 290 ezer forintos négyzetméterárat határoztak meg, eszerint az ingatlan értéke 56 millió forint – állították ma esti hírműsorukban. Az anyagban megjegyzik: még ez a becslés is nagyon óvatos, a környéken nem ritka a négyzetméterenként félmillió forintos négyzetméteres áron hirdetett ingatlan, de van 900 ezres négyzetméterár is.

A másik említett ingatlan egy Bajcsy-Zsilinszky úti épületben található, ezt még Rogán Antal polgármestersége alatt szerezte meg kedvezményes áron a Helping Hungary Kft.: a 30 négyzetméteres, az önkormányzat által 12,7 millió forintra értékelt ingatlant 8,9 millió forintért tudták megvásárolni.

A harmadik ingatlan a Nádor utcában található. Korábban fodrászat működött a 147 négyzetméteres üzlethelyiségben, amelyet az önkormányzat 38 millió forintra értékelt, és kedvezményesen, 26,6 millió forintért adta el a Helping Hungary Kft-nek. Azóta már bérlőt is keresnek rá a molinó szerint.

A módszer ugyanaz volt, mindhárom esetben az RTL Híradó szerint: a helyiséget bérlő cégnek az önkormányzat lehetőséget kapott a vásárlásra, és emellé megkapta a bérlőnek járó 30 százalékos árkedvezményt is, csakhogy a vevő már nem a bérlő volt, hanem a Helping Hungary Kft. Az önkormányzat szerint mivel a bérlő átadta a vételi jogot, így az új vevőnek is járt az árkedvezmény. Az Együtt szerint módszer ugyanaz, mint Rogán Antal idején volt.

Az önkormányzat arról, hogy hogyhogy nem a bérlő kapta meg a 30 százalékos kedvezményt, azt közölte: Az elővásárlási jog a bérlőt illeti, azonban a bérlő a hatályos polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján (Ptk. 373.§ (4). bek.) a Helping Hungary Kft-t jelölte ki a vételi jog jogosultjának az elidegenítésnél. Ez egy olyan törvényes jog, amit egyetlen bérlőtől sem lehet megtagadni, mert akkor az önkormányzat törvényellenesen járna el.

Az október 6-ai ingatlan áráról azt mondták: a helyiség szakértő által megállapított övezeti átlagára 290.000 Ft, ám két külön helyiséget foglal magában, melyek eltérő értékbecslést kaptak. “A megvásárolt terület egy része, 121 m2 pince, amelyet megközelíteni csak a földszinti bérleményből lehet, tehát korlátozottan hasznosítható, műszaki állapota felújítandó, így a szakértő 110.000 Ft-ban határozta meg a négyzetméterárát. A fennmaradó 71 m2 földszint egy utcai bejáratú üzlethelyiség. Ezek alapján a földszinti terület négyzetméter árát 406.000 Ft-ban állapította meg a szakértő. A bérlő ebben az esetben is az elidegenítésekről szóló rendeletünk 14. § 2 pontja alapján 30% -os kedvezményre vált jogosulttá az ingatlan elidegenítésénél” – közölte az önkormányzat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik